Početna BiH VIŠE NE ŽELI DA POSLUJE U OVOJ SREDINI! Slavko Bojić rasprodaje firme...

VIŠE NE ŽELI DA POSLUJE U OVOJ SREDINI! Slavko Bojić rasprodaje firme u Srpskoj i odlazi u Njemačku

Jedan od osnivača IT firme „MMSCODE“ i vlasnik „Procontrola“ Slavko Bojić odlučio je da proda firme i potpuno se povuče iz biznisa u Republici Srpskoj i BiH, a glavni razlog za to je istraga koju tužilaštvo vodi protiv njega u aferi „korona ugovori“.

Ovu informaciju za Capital je potvrdio i sam Bojić koji kaže da nema povjerenja u domaće pravosuđe i da je zbog toga odlučio da proda firme ovdje i poslovni put nastavi van Republike Srpske, odnosno u Njemačkoj.

Udio u preduzeću „MMSCODE“ već je prodao, a isto planira i sa firmom „Procontrol“.

– Tačno je da sam prodao svoj udio, dok su ostali suvlasnici ostali isti. Definitivno se povlačim iz biznisa iz BiH. Više ne želim da poslujem u takvoj sredini i na takvom tržištu – rekao je Bojić.

Glavni razlog ovakve odluke je istraga koju protiv njega vodi Republičko javno tužilaštvo u aferi „korona ugovori“, za koju Bojić tvrdi da je potpuno besmislena.

– To sam uradio zbog toga što mi se stavlja na teret da sam potpisao konzorcioni ugovor sa drugim pravnim licem kako bismo zajedno učestvovali na tržištu. Za takvu optužbu ja nemam pojašnjenje. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tužilaštvo očigledno nemaju ekonomista u svom sistemu i nisu nikada čuli za konzorcioni ugovor i smatraju to krivičnim djelom. Da li ijedan privrednik u BiH, kojem stave na teret potpisivanje konzorcionog ugovora, može da vjeruje u pravosuđe BiH i pravni sistem BiH – pita Bojić.

Nastavlja u Njemačkoj

Kaže da živi na relaciji Njemačka – Banjaluka, da se u Njemačkoj bavi biznisom od 2001. godine i da će tu nastaviti da radi.

sadržaj se nastavlja nakon oglasaUz nekoliko kapi riješite se holesterola i visokog pritiska!Sponsored by MonadPlug

Bojićev udio u firmi „MMSCODE“, koji iznosi 25 odsto, kupio je Dragan Ćelić, a toliki procenat imaju i ostala tri suvlasnika Miloš Đurđević, Savo Antonić i preduzeće “Euro bonus”.

Na pozive istražnih organa, ukoliko ih bude će se, dodaje, odazvati jer smatra da nijedan zakon nije prekršio.

– Stavlja mi se na teret da sam potpisao konzorcioni ugovor sa firmom “Promeding”, pa naravno da sam potpisao jer na to imam pravo. Sve firme na svijetu imaju pravo na to, dva ili više privrednih društava se mogu udružiti u jedan konzorcijum. Međutim, meni se to stavlja na teret i tužilac pred sudom tvrdi da je to zabranjeno, tako da ja nemam potrebe i ne želim da radim u takvim uslovima. Odazvaću se na sve pozive, ja ne sporim nijedan od dokumenata koji je tužilaštvo priložilo, ali tu nema čak ni prekršaja, a kamoli krivičnog djela – tvrdi Bojić.

Korona ugovori

Podsjećamo, Slavko Bojić, koji je pod istragom zbog zloupotreba u aferi “korona ugovori”, proveo je pet mjeseci u pritvoru.

Osim Bojića, istragom su obuhvaćeni i bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor firme “Promeding“ Dragan Dubravac i vlasnik agencije “Travel for fan” Saša Marković.

Prema navodima Republičkog javnog tužilaštva, Zeljković je privatnim firmama „Procontrol“ i „Travel for fun“ vlasništvo osumnjičenih Slavka Bojića i Saše Markovića obezbijedio zaradu od oko 790.000 maraka, a za koji je ujedno oštećen budžet Republike Srpske.

Bojić i Dubravac se sumnjiče da zaključili ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski sa JZU Institut za javno zdravstvo RS, iako su bili svjesni da Bojićev „Procontrol“ nije registrovan za promet medicinskom opremom, niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, a sve u cilju da se toj firmi kao nekvalifikovanom pravnom licu pribavi korist.