Početna Pozitivne priče Više decenija uzgaja bosanske autohtone lovačke goniče (VIDEO)

Više decenija uzgaja bosanske autohtone lovačke goniče (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirhad Džaferagić na vrhovima Trenice kod Novog Travnika više decenija uzgaja barake, bosanske autohtone lovačke goniče. Sačuvao je genetiku svojih najboljih jedinki, a trenutno u svome leglu ima preko 80 odraslih i obučenih pasa.

Ovaj šezdeset-dvogodišnjak u svome leglu posjeduje jedinke za izložbu, za eksterijer, ali i razna takmičenja. Uz pse dajem rodne listove koji potvrđuju porijeklo, vlasnika i autohtonu bosansku pasminu. Moja je želja da se barak širi Evropom – kaže Mirhad za Prijedor24.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o veoma odanom psu, prolagodljivom za razne vrste terena, a od obuke zavisi šta će da lovi. Veoma se dobro snalazi u prirodi i veoma rijetko se izgubi što mu je prednost u odnosu na balkanske pasmine.

Barak je odličan gonič u lovu i ne plaši se ni jedne zvijeri, pogotovo kada njih dvadeset zajedno love recimo divljeg vepra ili lisicu, medvjeda… Teško im bilo koja zvijer umakne.

Zahvaljujući mojim psima u Švedskoj je naša dijaspora organizirala Klub bosanskog baraka, a barak iz moga legla je prvak Švedske. Ima sve osobine najboljeg psa goniča iz te pasmine. U mene je radna linija, starinska i svaki je peticom ocijenjen – govori Mirhad.

Za uzgoj ovolike količine rasnih pasa jedini problem je obezbijediti dovoljnu količinu hrane.

Pogledajte video prilog:

 

ASHA prodaja vozila