Početna Vijesti Virusne infekcije napunile Dom zdravlja: Dječji kašalj grmi ambulantama

Virusne infekcije napunile Dom zdravlja: Dječji kašalj grmi ambulantama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona je virusa i gripa, a više od pola pregledanih pacijenata ovih dana su djeca, saopštili su iz Doma zdravlja.

Djeca najčešće dolaze sa simptomima prehlade i gripa, koji se manifestuju povišenom temperaturom, opštom slabosti i malaksalosti, grloboljom i kašljem, koje prati i gubitak apetita.

“Od svih pregledanih pacijenata koji ovih dana dolaze sa simptomima virusa ili gripa u Dom zdravlja, oko 60 odsto su djeca”, kazali su u Domu zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da su ove godine respiratorne infekcije praćene izraženim kašljem, koji dugo traje.

“Djeca koja dođu na pregled uglavnom imaju virusnu ili bakterijsku infekciju, a na početku bolesti kašalj je nadražajan i suv, da bi u kasnijem toku bolesti postao produktivan s iskašljavanjem”, rekli su u Domu zdravlja.

Dodaju da, osim uobičajenih virusnih infekcija, koje se manifestuju grloboljom, zapušenim nosem, curenjem sekreta iz nosa, glavoboljom, dolaze i djeca sa bronhiolitisom i upalom pluća.

“U skladu s postavljenom dijagnozom, poslije odrađenih dijagnostičkih pretraga, dijete može biti upućeno na kućno liječenje s preporukom za liječenje. U težim slučajevima dijete može biti upućeno na konsultativno preglede drugih specijalista ili na bolničko liječenje”, objasnili su u Domu zdravlja.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila