Epidemija virusa korona povećala je i broj radnika koji odlaze na bolovanje. Na području prijedorske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ove godine je mjesečno bilo u prosjeku 13 radnika više na bolovanju u odnosu na prošlu godinu.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Prijedor za medicinska pitanja, Dijana Đerić kaže da su pozitivan test na Kovid-19 i izolacija među najčešćim razlozima za bolovanje u prošlih godinu dana. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS kažu da su najčešći uzroci bolovanja radnika bolesti mišićno koštanog sistema, tumori, problemi u trudnoći, te bolesti sistema krvotoka. Potom slijede povrede, izolacija, njega oboljelog člana porodice, profesionalne bolesti ili povrede na radu.

-Kada je riječ o području koje pokriva Filijala Fonda zdravstvenog osiguranja RS Prijedor u ovoj godini na bolovanju se u prosjeku mjesečno nalazilo 1.688 radnika, a u prošloj godini u prosjeku je bilo 1.675 radnika na bolovanju.  Napominjemo da jedan slučaj ne znači jedan radnik, odnosno radnik može u toku mjeseca da otvori bolovanje i dva puta što se evidentira kao dva slučaja bolovanja – objašnjavaju iz ovog Fonda.

Trošak Fonda zdravstenog osiguranja RS za bolovanja na godišnjem nivou iznosi oko 17 miliona KM. Zato i imaju u interesu da se spriječe eventualne zloupotrebe bolovanja. U slučaju da se utvrde nepravilnosti Fond umanjuje mjesečnu tranšu zdravstvenoj ustanovi koja je uputila radnika na bolovanje. Sa područja prijedorske regije u ovoj godini za provjeru opravdanosti bolovanja obratila su se tri poslodavca za šest radnika, ali nepravilnosti nisu utvrđene.

kozarski