Početna BiH Virus korona potvrđen kod još 22 osobe u Srpskoj

Virus korona potvrđen kod još 22 osobe u Srpskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus korona potvrđen je u protekla 24 časa kod još 22 osobe u Republici Srpskoj, a među njima je i jedan radnik staračkog doma.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 638 laboratorijskih uzoraka.

Među novozaraženima osam osoba je iz Banjaluke, dvije osobe su iz Doboja, i po jedna iz Gradiške, Kozarske Dubice, Krupe na Uni, Laktaša, Istočnog Sarajeva, Šipova, Dervente, Kneževa, Foče, Kalinovika, Šamca i Nevesinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod sedam osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije mogla da se navede jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem.

Testirano je ukupno 12 osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Modriče, Kneževa i Banjaluke, a novi virus korona potvrđen je kod jednog zaposlenika u domu za starija lica u Kneževu, gdje su ranije potvrđena pozitivna lica.

Kada je riječ o novozaraženima, u pitanju je 14 osoba muškog i osam ženskog pola. Jedan muškarac je mlađe životne dobi, četiri muškarca su srednje i devet muškaraca je starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i četiri su starije životne dobi.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirana su još 93 zdravstvena radnika iz Banjaluke, Bijeljine, Teslića, Dervente, Doboja, Laktaša, Gradiške, Kozarske Dubice, Trebinja, Mrkonjić Grada, Zvornika, Ugljevika, Kotor Varoši, Prnjavora, Istočnog Sarajeva, a svi nalazi su negativni.

Takođe, testirano je ukupno 121 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđeno 842 slučaja virusa korona, od posljedica Kovida-19 preminule su 35 osobe, a oporavila se 381 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona  izvršeno ukupno 13.664 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 128 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid- 19 hospitalizovana su 43 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC-a) je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 55 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Kovid-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 117 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 23, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.604 osobe, a nadzor je završen kod 24.750 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa,ukupno ušla 201 osoba, 203 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 15 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila