Početna Vijesti Vijetnamci odlučili smanjiti upotrebu plastike, pa se sjetili genijalnog rješenja

Vijetnamci odlučili smanjiti upotrebu plastike, pa se sjetili genijalnog rješenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više vijetnamskih trgovačkih centara pridružilo se kampanji nekorištenja proizvoda i predmeta od plastike pa su, u nastojanju da pridonesu zaštiti okoliša, odlučili pakovati povrće u listove banane.

Tri najveća centra, “Lotte Mart” i “Saigon Co.op” u Ho Ši Minu i “Big C” u Hanoiju, odnedavno umjesto plastičnih vrećica za povrće koriste listove banane, prenio je online list Vnexpress.

Kupci “Lotte Marta” u Ho Ši Minu bili su iznenađeni kada su nedavno ugledali mladi luk i ostalo povrće umotane u listove banane. Ova kompanija je, nakon probnog roka, planira proširiti korištenje u svim trgovačkim centrima u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera je dio nastojanja da se pređe na ekološki prihvatljivu ambalažu, pri čemu bi se u nju, osim povrća, pakovalo i svježe meso, piše list.

U istom se “Lotte Martu” prodaju papirne slamke i ambalaža za hranu napravljene od otpada šećerne trske, a jaja se pakuju u posebnim papirnim kutijama umjesto u dosadašnjim plastičnim.

Trgovački centar “Big C” iz Hanoija kupcima nudi potpuno biorazgradive vrećice napravljene od kukuruznog praha. Po službenim podacima, Vijetnam dnevno proizvodi približno 2 500 tona plastičnog otpada, a po podacima Programa UNEP, ta zemlja se nalazi na četvrtom mjestu u svijetu po količini plastičnog otpada koji se baca u okean.

Večernji list

ASHA prodaja vozila