Sindikalna organizacija prijedorskih rudnika obilježava 100 godina postojanja. Tim povodom organizovan je okrugli sto kojem su osim sindikalaca prisustvovali i poslodavci, te Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Duško Milunović.

Sindiklana organizacija rudnika Ljubija osnovana je 1921. godine. Promjenom vlasničke strukture 2004. prerasla je u sindikalnu organizaciju „Arselor Mital Prijedor“. Najviše članova imala je 1987. kada je okupljala čak 5.600 rudara.

Bivši predsjednik Sinikata RŽR Ljubija Mladen Srdić priča da su radnici u doba socijalizma bili više zaštićeni.

-Međutim u kapitalizmu to nije slučaj, normalno svaki poslodavac ganja profit, a Sindikat mora u tom momentu da zaštiti radnike – kaže Srdić.

Bivši predsjednik Sinikata RŽR Ljubija i „Arselor Mitala Prijedor“ Milanko Stojnić priča da je na čelo ovog Sindikata izabran uoči prošlog rata.

-Tada su počele turbulencije po pitanju viška radnika, otpuštanja tako da tonisu bile sjajne  godine kada sam ja bio predsjednik, ali bilo je ipak stabilno –priča on.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Arselor Mital Prijedor“ Saša Kukolj kaže da sada okupljaju 520 članova od ukupno 720 zaposlenih radnika.

-Mi sa svojim poslodavcem imamo korektnu saradnju, imamo cijelo vrijeme aktivan sindikat,  redovno učestvujemo u razgovorima i potpisivanju pojedničanog i kolektivnog ugovora. Ona prava koja iniciramo i stavimo na sto o njima razgovaramo, a ono što uspijemo da dogovorimo i postignemo to se uglavnom poštuje-kaže on.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Duško Milunović kaže da se sa 100 godina postojanja malo koja organizacija može pohvaliti.

-Sindikalna borba je svakako drugačija nego u ta vremena, u ta vremena sindikalci su nastojali da prežive, oni i njihove porodice i da poboljšaju nešto uslove rada-poručio je on.

kozarski