Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH oštro je osudio najnovniji potez Vlade Republike Srpske koja je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime uvodi klevetu u krivično zakonodavstvo i time direktno ugrožava ionako upitnu medijsku slobodu i pravo na slobodu izražavanja.

Naglašeno je kako je dužnost medija u demokratskim društvima da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane. Dajući nadležnost tužiocu da ispituje i analizira novinarske priloge i tekstove po svakoj prijavi, predstavlja direktno miješanje u novinarski posao koji ima svoje regulatore i samoregulatore.

S obzirom da je pitanje klevete već bilo uređeno Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske postavlja se pitanje zašto je vlastima u Republici Srpskoj kriminalizovanje klevete pitanje koje je dobilo status hitnosti i prioritet.

Do 30.000 KM
Vlada RS-a uvodi ogromne kazne za klevetu i uvredu, mnogi sumnjaju da je cilj cenzura novinara

Uprkos brojnim apelima i upozorenjima da se radi o flagrantnom gušenju medijskih sloboda koje vodi neminovnom gašenju inako malog broja medija i medijskih profesionalaca, predviđene su kazne do čak 50.000 KM.

Upravni odbor Vijeća poziva sve relevantne organizacije i udruženja koja se bave pitanjima ljudskih prava, medije i medijske profesionalce, da se odmah uključe u dalju javnu raspravu i pravnu borbu protiv kriminilizovanja klevete koja ne vodi nikakvom “poboljšanju medijske scene i javnog prostora”, nego u direktno gašenje i gušenje novinarskih prava i sloboda.