Početna Prijedorski region Vigemark posjetio “Edna metalworking”

Vigemark posjetio “Edna metalworking”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preduzeće “Edna metalworking“, koje je počelo sa radom 2014, i imalo samo jednog zaposlenog, sada u planu ima proširenje i zapošljavanje novih radnika, pored trenutnih 27. Uz pomoć sredstava EU za podršku malim i srednjim preduzećima, kupljena je i nova CNC mašina, koja u značajnoj mjeri unapređuje proizvodni proces. Osnovni proizvod su podstanice za grijanje, koje se plasiraju na tržište zapadne Evrope.

Za javni poziv za ova sredstva saznali su zahvaljujući Agenciji za ekonomski razvoj grada PREDA.

– Mi smo se nadali dobrom ishodu, i u decembru prošle godine smo dobili pozitivan odgovor. Naš projekat je odobren i došla su sredstva EU u iznosu 40% vrijednosti mašine, tačnije 19.700 evra. Mašina je kupljena, zaposleni novi radnici, što govori da je sve završeno na najbolji mogući način – rekla je Medina Rahman, direktor „Edna metalworking“, koja se zahvalila EU, Gradu Prijedoru i PREDA-i na pruženoj pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo preduzeće danas je posjetio Lars Gunar Vigemarak, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. On je poručio da je ovo jedan u nizu primjera upsješnih malih i srednjih preduzeća.

– Mislim da se na ovom primjeru najbolje pokazuje ono najvažnije, a to je kako se stvaraju novi poslovi. Za tri godine ova firma je prešla put od jednog do 27 zaposlenih. I ukoliko imate stotinu ili hiljadu takvih preduzeća, imate izvrstan sistem stvaranja novih radnih mjesta – rekao je Vigemark.  On je naglasio da se ovakvim posjetama najbolje mogu vidjeti rezultati rada na ekonomskim reformama. Takođe, poručio je da bi se političari u BiH u predizbornoj kampanji više trebali baviti time ko je šta više uradio na privrednom planu. Jer,  prema njemu, ekonomski razvoj je  jedini način da se zaustavi odlazak stanovništva.

A radnici u ovoj firmi o odlasku ne razmišljaju, jer su po njihovim riječima uslovi za rad gotovo idealni. „Edna metalvorking“ se trenutno nalazi u Preduzetničkom inkubatoru, a u planu je preseljenje u vlastitu halu, zapošljavanje i obuka novih radnika te širenje proizvodnje.

K.V.