Početna Prijedorski region Veterinari preporučuju kontrolu mesa na trihinelu

Veterinari preporučuju kontrolu mesa na trihinelu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona svinjokolja počela je ovih dana, a u veterinarskim stanicama koje obavljaju pregled mesa na trihinelu spremni je dočekuju .Iako sezona svinjokolja još uvijek nije uzela maha, jer su dnevne temperature i dalje u plusu u veterinarske stanice se već stižu prvi uzorci mesa svinje kako bi se ispitali da li u sebi sadrže trihinelu. Ilija Marjanović doktor veterine u Veterinarskoj stanici A.D Prijedor kaže da su u ranijem periodu otkrivani pojedinačni slučajevi trihinele zbog čega se i preporučuje kontrola mesa.

– Trihinela je prisutna na ovim prostorima, doduše ne uvelikom broju, ali je ima što je i razlog da se meso donosi na kontrolu s obzirom da je bolest neizlječiva i čovjek koji se njome zarazi ima trajne posljedice- kazao je Marjanović.

Posljedice oboljenja čovjeka od trihinele nisu bezazlene, tvrdi ovaj veterinar. Liječenje je dugo, a i nakon toga čovjek do kraja života u sebi nosi ovu zarazu. Svjesni tog, velika većina ljudi u posljednje vrijeme donosi meso na kontrolu, kaže Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Na jednom od predavanja čuo sam da je u posljednjih 20 godina porasla svijest građana u vezi kontrole svinjskog mesa . Pregled nije skup a njim se čovjek može zaštititi od neželjenih posljedica- rekao je Marjanović.

Cijena kontrole mesa na trihinelu se nije mjenjala već nekoliko godina, tvrdi Marjanović tako da pregled uzorka mesa jedne svinje i dalje košta 10 KM.

kozarski.com