Početna Pozitivne priče Veliki uspjeh bh. privrede: Mesna industrija Ovako izvezla prve količine prema EU

Veliki uspjeh bh. privrede: Mesna industrija Ovako izvezla prve količine prema EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da se naporan i timski rad isplati dokaz je udruženo djelovanje Ministarstva vanjskih poslova na čelu sa ministrom vanjskih poslova gospodinom Mirkom Šarovićem, Udruženja peradara u Bosni i Hercegovini, te Ureda za veterinarstvo BiH, koji od 2012. godine kontinuirano rade na usaglašavanja zakonske regulative, regulisanju uslova proizvodnje, te ispunjenju strogih zahtjeva Europske unije za izvoz pilećeg mesa.

U razgovoru za Klix.ba Menadžer izvoza Mesne industrije Ovako, gospodin Nedžad Biberović, kazao je kako je iz Mesne industrije Ovako u petak otišao prvi kamion, sa proizvodima Ovako, koji će se uskoro naći na policama europskih tržnih lanaca.

“Potpisali smo ugovor sa kompanijom iz Hrvatske, koja nas je zastupala i prije nego što je obustavljen izvoz u zemlje EU. U petak je prvi kamion robe otišao u Republiku Hrvatsku, dok su naredna dva kamiona u pripremi i do kraja ove sedmice bi i oni trebali biti otpremljeni. Pored toga u završnoj fazi su i pregovori sa jednom Njemačkom kompanijom, a koja radi na tržištu Njemačke, Austrije i Francuske. Želim iskoristiti ovaj momenat da se zahvalim našem uvaženom ministru gospodinu Mirku Šaroviću koji je sve ovo vrijeme ulagao velike napore i skupa sa Uredom veterinarstva BiH zastupao interese privrednika i mesoproizvođača u Bosni i Hercegovini.

Posebno nas raduje činjenica da će se na policama eurospkih tržnih lanaca od sada moći naći i proizvodi iz Bosne i Hercegovine. Svjesni smo činjenice da od strane velikih europskih proizvođača nećemo biti dočekani raširenih ruku, ali naša najveća prednost u odnosu na njihove količine jeste kvaliteta naših proizvoda. Piletina proizvedena u BiH posjeduje Halal certifikat, koji je sve traženiji u zemljama EU, jer jamči za kvalitet hrane, te da ista ne sadrži niti jednu primjesu koja može štetiti ljudskom zdravlju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što Ovako proizvode ističe i stavlja u povoljniji položaj u odnosu na konkurenciju jeste i činjenica da su jedina kompanija iz BiH, ali i regiona koja ima vlastitu proizvodnju hrane za piliće što im u konačnici omogućava da kupcima ponude proizvode sa zaokruženim procesom Halal certificiranja, jer osim na uzgoj posjeduju i Halal certifikat na prehranu pilića”, kazao je Biberović.

“Izvoz u zemlje Europske unije će nas potaći na dodatna ulaganja i proširenja naših kapaciteta, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta što će rezultirati napretku BH privrede, te nadamo se i smanjenju odliva mladih iz Bosne i Hercegovine što je trenutno najveći udarac za Bosnu i Hercegovinu.”

Dental Studio Prijedor