Početna BiH VELIKI RAST CIJENA U BiH Visoka inflacija i porazni rezultati u regionu

VELIKI RAST CIJENA U BiH Visoka inflacija i porazni rezultati u regionu

Godišnja inflacija u BiH, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH za mart ove godine, iznosi rekordnih 10.2 posto.

Istovremeno, godišnja inflacija u Hrvatskoj u aprilu je iznosila 9.4 posto, u Srbiji 9.6 posto, a na nivou evrozone 7.5 posto, što je najviša stopa inflacije u istoriji evropske monetarne unije.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najveći rast cijena, od čak 14.8 posto, zabilježen je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića. U martu ove u odnosu na mart prošle godine cijene stanovanja i režijskih troškova više su za 8.3, a prevoza za 24.5 posto.

Porazni podaci, prema kojima je BiH u najlošijoj poziciji u regionu i na začelju u Evropi, posljedica su izostanka bilo kakvih mjera vlasti da požar počnu gasiti na vrijeme, kaže Amila Pilav-Velić, profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Aktuelnu situaciju poredi s velikom ekonomskom krizom iz 1929. i navodi da ozbiljna inflacija i pad bruto domaćeg proizvoda vode u stagflaciju, a najteže posljedice biće pad investicija i zaposlenosti, pad kupovne moći građana, ali i ukupne proizvodnje.

Rast cijena, posebno hrane i energenata, mogao bi prepoloviti ionako nizak životni standard građana, upozorava.

– To najbolje pokazuje činjenica da je potrošačka korpa Saveza samostalnih sindikata BiH za februar 2022. godine iznosila 2.389 KM, dok je prosječna plata u BiH u istom mjesecu iznosila 1.059 KM. To znači da prosječnom platom možete pokriti samo 44 posto potrošačke korpe – ističe Pilav-Velić te dodaje da se drama ne završava, već nastavlja, jer će cijene hrane i energenata rasti za još najmanje 20 posto.

Najveći udar

Tvrdi da je vlast propustila da interveniše mjerama poput smanjenja fiskalnog opterećenja ili intervencijama iz robnih rezervi, prenosi „Avaz“.

– Zemlje u okruženju su to već napravile i rezultati su vidljivi. Oni s najnižim dohotkom snose najveći teret inflatornih šokova i njima treba hitno pomoći direktnim mjerama poput subvencioniranja troškova – govori Pilav-Velić.

Prognoze MMF-a

Dok MMF prognozira usporavanje globalne ekonomije, Evropska komisija (EK) objavila je procjenu da će inflacija dostići vrhunac u drugom kvartalu ove godine.

Najvišu inflaciju EK očekuje u Litvaniji (12.5 posto), Bugarskoj (11.9 posto), Poljskoj (11.7 posto) i Češkoj (11.6 posto), prenosi „Avaz“.