Početna Vijesti Velika šteta u Prijedoru: Poplavljeno blizu 200 stambenih objekata

Velika šteta u Prijedoru: Poplavljeno blizu 200 stambenih objekata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilne padavine, kako je i najavljeno, počele su praviti ozbiljne probleme na području Prijedora.

Došlo je do povećanog vodostaja rijeka Miloševica i Puharska te plavljenja blizu 200 stambenih objekata, kao i presijecanja putne komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite koja je održana u nedjelju navečer proglašen je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Na bazi izvještaja o stanju na terenu i ugroženosti značajnog broja objekata od poplava u zonama naselja Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci, Puharska i druge, Gradski štab za vanredne situacije je donio sljedeće zaključke: proglašava se prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora, nalaže se Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i drugim subjektima zaštite i spašavanja poduzimanje mjera zaštite i spašavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu, a prije svega na pružanju pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja – saopćili su iz Gradske uprave Prijedora.

Odsjek za civilnu zaštitu kontinuirano će nastaviti pratiti vodostaje i stanje na terenu te pravovremeno informirati štab koji će, u skladu s tim, poduzimati određene mjere zaštite od poplava.

U lokalnom centru za obavještavanje rečeno je Srni da su jake padavine izazvale bujicu i u naseljima Vidorija i Tunjica u Bosanskom Novom, ali da zasad nema dojava da je voda ušla u stambene objekte.

U Petkovcu, na magistralnom putu Bosanski Novi-Prijedor, usporen je saobraćaj zbog nakupljene vode na kolovozu i grane koje je nanela bujica.

Ulicama je gotovo nemoguće proći.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila