Početna Vijesti Velika međunarodna istraga: Zašto je Švedska omiljena destinacija krijumčara oružja iz BiH

Velika međunarodna istraga: Zašto je Švedska omiljena destinacija krijumčara oružja iz BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnom odjeljenju Okružnog suda Banja Luka u narednim danima bit će proslijeđeno više optužnica protiv organizirane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem oružja iz BiH u Kraljevinu Švedsku.

S tim u vezi Republičko javno tužilaštvo sakupilo je dovoljno materijalnih dokaza i iskaza svjedoka protiv organizirane kriminalne grupe krijumčara oružja iz BiH u Kraljevinu Švedsku i u narednim danima bit će podignuta optužnica protiv više osoba, objavili su mediji.

Optužnica dolazi nakon četverogodišnje istrage u kojoj je učestvovao veći broj domaćih sigurnosnih agencija, ali i policija iz EU i regiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika međunarodna istraga počela je 2014. godine, kada je u Kraljevini Švedskoj uhapšeno troje državljana BiH, među kojima je bio i Sladan L., kod kojih je pronađena veća količina automatskog naoružanja, municije i eksploziva.

Međutim, Sladan L. je nakon hapšenja u Švedskoj proveo tri mjeseca u pritvoru, a nakon sudskog postupka pušten je usljed nedostatka dokaza da je bio član organizirane kriminalne grupe.

Oslobađanje Sladana L. izazvalo je buru negativnih reakcija, jer su sigurnosne službe zamjerile švedskom pravosuđu da je prebrzo okončalo istragu i podiglo optužnicu.

Švedska je, inače, već duži niz godina omiljena destinacija krijumčara oružja iz BiH, s obzirom na to da su cijene, posebno automatskog naoružanja, po nekoliko desetina puta više nego u BiH, pa se automatska puška na crnom tržištu u Skandinaviji prodaje za dvije do tri hiljade eura, a nabavna cijena u BiH je svega stotinjak eura.

ASHA prodaja vozila