Početna BiH VELIKA BORBA MALIH GRADOVA: Iz Dubice i Modriče poručuju: “Sve je izazov,...

VELIKA BORBA MALIH GRADOVA: Iz Dubice i Modriče poručuju: “Sve je izazov, ali najvažnije je sačuvati ljudske živote”

Pandemija koronavirusa prouzrokovala je mnoštvo problema, kako na globalnom nivou, tako i na državnim, ali i lokalnim nivoima. Pred manje gradove stavljeni su posebno veliki izazovi, sa kojima se oni suočavaju. Borba protiv virusa i zaštita stanovništva.

O tome svjedoče priče iz Modriče iz Kozarske Dubice. U razgovoru za BUKU, gradonačelnik Modriče Mladen Krekić ističe da je kompletna situacija izazov malim lokalnim zajednicama, jer je svima sve nepoznato i nevidljivo za adekvatnu borbu.

“Činimo sve što bismo trebali da se sačuvaju ljudski životi. I to nam je trenutno prioritet. Vremenom ćemo razmišljati i o tome kako se oporaviti nakon ovoga svega, ali zasad su ljudski životi i njihovo zdravlje važniji. Zato se važno pridržavati svih mjera zaštite i prevencije širenja ovog virusa.”

Ističe kako su ukupno četiri osobe bile zaražene u Modriči, od kojih su tri uspješno oporavljene.

“Juče smo dobili podatak o jednom licu koje je zaraženo, a koje je došlo iz inostranstva. Imamo sve podatke o tom licu, pa se nadamo da to ne bi trebalo imati uticaja na druge osobe u smislu prenosa zaraze, jer je naveo za svoje najuže kontakte samo dva lica.”

Svjesni su, navodi, da je jedinstvo stanovništva ključno u borbi protiv korona virusa, pa zajedno sa civilnom zaštitom pomažu sugrađanima.

“Naš skromni doprinos je u tome da na punktovima gdje je civilna zaštita opštine Modriča dijelimo ljudima zaštitne maske. Svjesni smo da neki ne mogu sebi da ih priušte, a neki imaju već dotrajale, koje treba zamijeniti. Što se same lokalne zajednice tiče, mi smo podmirili tri lokalna karantina u kojima je zaključno sa jutros 21 osoba. Pokušavamo se pridržavati mjera i o broju ljudi u prostoriji, pa ih raspoređujemo po dvoje. Pod nadzorom su epidemioloških službi, kao i Doma zdravlja.”

Veliku pomoć dobijaju i od lokalnih poljoprivrednika, koji su se priključili zajedničkoj akciji čišćenja grada i svih staza.

Slična situacija je i u Kozarskoj Dubici, gdje je, prema riječima gradonačelnika Radenka Reljića, trenutna epidemiološka situacija stabilna. U razgovoru za BUKU on ističe kako su dosad imali 8 slučajeva pozitivnih na koronavirus, a koji su bili vezani za jedan porodični klaster.

“Oni su bili u Republičkom karantinu u studentskom domu u Banjaluci. Nakon toga su pušteni kući kao zdravi. Imamo još jedan slučaj koji se naknadno pojavio, gdje smo imali jednu radnicu koja je prvi put na testiranju bila negativna, međutim, nakon nekih 10ak dana je imala temperaturu, nakon čega je ponovljen test, koji je ovaj put bio pozitivan. Identifikovali smo njene kontakte i testirali ih, a oni su bili negativni. Tako da trenutno govorimo samo o tom jednom slučaju, koji je trenutno u Banjaluci iz Dubice. Sve sekundarne kontakte koje smo zasad identifikovali, testirali smo i bili su negativni.”

Dodaje kako mjere koje preduzimaju, a koje ograničavaju kretanje i kontakte, definitivno daju efekta. Očekuju i nove mjere sa Republičkog nivoa, koje se tiču predstojećih praznika, Vaskrsa, Prvog maja, Đurđevdana.

“Iskreno se nadamo da će mjere popuštati nakon Đurđevdana. Ipak, nakon svega, očekuje nas još veći problem kad sve prođe, a to su finansijske poteškoće, jer ćemo stagnirati. Međutim, trenutno se time ne bavimo, jer su prioritet ljudski životi. Razmišljamo o eventualnim olakšicama, kao što je slučaj i na Republičkom nivou, ali rano je govoriti o takvim mjerama još uvijek. Dubica je i ranije imala problema sa likvidnošću, tako da nas je ovo doslovno spustilo na dno dna.”

ASHA prodaja vozila