Početna Politika Većina traži razgovor, Stanivuković pristaje samo s Dodikom

Većina traži razgovor, Stanivuković pristaje samo s Dodikom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, tvrdi da je grad zbog neusvajanja budžeta na sjednici Skupštine u velikoj krizi, dok je većina u gradskom parlamentu uputila dopis za hitan sastanak.

Stanivuković je danas istakao da je Banjaluka ušla u ekonomsku, socijalnu i pravnu krizu zbog neusvajanja budžeta te da je čitav dan proveo razgovarajući sa zaposlenima u Gradskoj upravi.

“Bez jasnog opredjeljenja 17 ljudi je odlučilo da Banjaluka bude bez bilo kakve vrste transakcija. Zakon je tu jasan. Upozoravao sam, a blokada koju su najavljivali došla je. Mi ne možemo zaposlenima u Gradskoj upravi isplatiti plate. Više od 700 radnika ne može dobiti plate zbog neusvajanja budžeta”, naveo je Stanivuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da narednih dana nije moguće ni održavanje puteva, mostova, javne rasvjete, zelenila, javnih satova i ostalo.

“Kao da je vrijeme stalo. ‘Čistoća’ ne može odvoziti smeće. Razgovaram sa svima o tome da pomognu da se prevaziđe ovaj period”, istakao je Stanivuković.

Istakao je da se skupštinska većina jedino može dogovarati s njegovom sekretaricom.

“Jedina osoba s kojom treba da razgovaram kako bi se usvojio budžet je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Ne mogu gubiti vrijeme s ljudima koji ne odlučuju. Najvažnije je da do sastanka sa Dodikom dođe što prije”, naglasio je Stanivuković.

Sa druge strane, Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, istakao je da je upućen dopis Kabinetu gradonačelnika Draška Stanivukovića kako bi se hitno održao sastanak te usaglasili stavovi o novom prijedlogu budžeta na vanrednoj sjednici Skupštine grada, koja bi trebalo da bude održana u ponedjeljak.

Prema njegovim riječima, ima mnogo prostora da se izmijeni budžet, te da je to mišljenje većine.

“Spremni smo da sjednemo i razgovaramo. Planirano je da na vanrednoj sjednici budu dvije tačke dnevnog reda, i to Prijedlog budžeta i Prijedlog odluke o izvršenju budžeta. Potreban je dogovor svih strana i nadam se da će do toga doći”, naveo je Ilić.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da skupštinska većina nije za kršenje Poslovnika.

“Gradonačelnik se poziva i govori da je legalista i da poštuje zakon, a neće da ispoštuje amandmane koje bi većina usvojila”, istakao je Topić.

Dodao je da nije vidio želju gradonačelnika da predloži drugačije amandmane kako bi došlo do nekog dogovora.

“Nismo odbili Prijedlog budžeta, jer u njemu ima nekih sjajnih stvari. Mi smo tražili da ide na doradu i zbog toga smo bili uzdržani”, dodao je Topić.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske, naveo je da je gradonačelnik na sjednici u utorak i srijedu pokušao da opstruiše rad gradskog parlamenta te da je to bilo mučno gledati.

“Svaki odbornik ima svoje mišljenje i svoj stav i na to se ne može uticati. Ukoliko za sedam dana ne bude nikakvog pomaka po ovom pitanju, jedino će Stanivuković biti kriv”, zaključio je Stanić.

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada Banjaluka u srijedu nisu usvojili Prijedlog budžeta za 2021. godinu u iznosu od 149,4 miliona KM. Uzdržano je bilo 17 odbornika, 12 je bilo za, a jedan protiv.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila