Početna BiH Većina pušača u BiH kupuje cigarete i duvan na crno

Većina pušača u BiH kupuje cigarete i duvan na crno

ЉУБИЊЕ, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - Требињска полиција одузела је око 8.000 паклица цигарета без потребне документације које су пронађене приликом контроле аутомобила на магистралном путу у мјесту Вардуша, општина Љубиње, саопштено је из Полицијске управе Требиње.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 600.000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duvanske proizvode na crnom tržištu, a po švercu cigareta i duvana BiH prednjači u regionu, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 21.000 ispitanika, pokazuje da je prometom duvana na crnom tržištu u zemljama regiona nanesena šteta poreskim prihodima od oko 306.7 miliona evra. Istovremeno, krijumčari i ilegalni prodavci duvana ostvare profit od oko 200 miliona evra godišnje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Kupovina duvana na crnom tržištu najveća je u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-U proteklih deset godina poreski gubici najviše se osjete u BiH i Crnoj Gori. Svaki drugi pušač u BiH kaže da kupuje cigarete na crnom tržištu zbog nižih cijena. Dvije trećine ispitanih navode da bi usled povećanja životnog standarda prestali sa ilegalnom kupovinom cigareta – ističe se u istraživanju.

Zbog toga BiH je u posljednjih 10 godina pretrpjela gubitak poreskih prihoda u visini od devet odsto BDP-a, Crna Gora od šest procenata, a Srbija i Hrvatska od po dva odsto BDP-a.

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da je glavni kanal sivog tržišta na kojem pušači većinom kupuju nezakonite duvanske proizvode ulični preprodavači, koji prodaju 67 odsto švercovanih cigareta i duvana. Kupovina na sivom tržištu povezana je s konkurentnošću cijena duvanskih proizvoda, koji su inače dostupni u normalnim prodavnicama. Dvije trećine pušača u Bosni i Hercegovini prebacilo se na kupovinu duvanskih proizvoda na crno, jer su cigarete poskupele.

Ukupno 97 posto pušača u BiH je kao glavni razlog zašto su počeli kupovati na sivom tržištu bolja cijena duvanskih proizvoda.

Oko 66 posto građana u Bosni i Hercegovini slaže se da time uzrokuju značajnu štetu budžetu, a svaki drugi ispitanik prepoznaje da postoji veza između crnog tržišta duvana i drugih oblika kriminala.

Najpopularniji duvanski proizvod u Bosni i Hercegovini, prema istraživanju, su fabrički proizvedene cigarete. Međutim, skoro svaki peti pušač koristi rezani duvan za motanje i punjenje vlastitih domaćih cigareta.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila