Početna Prijedorski region Već počela potražnja za udžbenicima

Već počela potražnja za udžbenicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je raspust za školarce tek počeo, roditelji se raspituju i kupuju udžbenike i školski pribor za svoju djecu. To su nam potvrdili u knjižarama, gdje su nam rekli da im udžbenici pristižu, a dobar dio već imaju u ponudi. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Novo Sarajevo aktivno radi na pripremi udžbenika za školsku 2018./2019. godinu.

Kako nam je potvrdio Dejan Kerleta portparol Zavoda, za sljedeću školsku godinu novi udžbenici su: udžbenik i radna sveska iz Poznavanja prirode za peti razred, komplet udžbenici za Njemački jezik za šesti razred, Čitanka za osmi razred i Istorija za deveti razred. Kada su srednje škole u pitanju: komplet udžbenici za Engleski jezik za prvi razred Gimnazije, Biologija za drugi razred Gimnazije, Čitanka za četvrti razred Gimnazije, Mašinski elementi za učenike drugog razreda Mašinske struke-mašinski tehničar i tehničar za kompjutersko konstruisanje, Sociologija za srednje stručne škole, Statistika za četvrti razred za struke – ugostiteljstvo i turizam, te Statistika za četvrti razred za Ekonomsku, pravnu i trgovačku struku. Još uvijek se čekaju povratne informacije iz resornog Ministarstva za još sedam udžbenika za osnovnu školu i nekoliko udžbenika za srednju školu.

-Cijene novih kompleta sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne veronauke za treći razred koštaju 104 KM, četvrti razred 95 KM, peti 93,50 KM, šesti 130 KM, sedmi 134 KM, osmi 163 KM i deveti razred 152 KM. Osnovci u prvom i drugom razredu, knjige dobijaju besplatno od Ministarstva prosvjete i kulture RS. Kako bi roditeljima olakšali početak nove školske godine, Zavod je u svojim poslovnicama širom Srpske i ove godine ponudio mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate – dodao je Kerleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjena udžbenika se tradicionalno organizuje u Udruženju “Roda” u Prijedoru. I ove godine organizuju akciju prikupljanja udžbenika i školskog pribora pod nazivom „Knjiga za knjigu“. – Želimo da pomognemo roditeljima sa manjom ekonomskom moći i da obezbjedimo što više udžbenika, školskih torbi i pribora pa i dječije garderobe, te da im se izađe u susret da na jednom mjestu uz što povoljnije uslove dođu do određenih udžbenika. Veliku podršku imamo i od Gradske uprave – rekao je Slavko Stupar, predsjednik ovog Udruženja.

Prikupljaju nove ili polovne knjige, kao i školski pribor, te pozivaju sve potencijalne donatore da se u što većem broju odazovu ovoj humanoj akciji.

K.V.