Početna BiH Već počela potražnja za udžbenicima

Već počela potražnja za udžbenicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je do početka nove školske godine ostalo još mjesec i po, roditelji širom Srpske, kako bi izbjegli velike gužve ali i nepredvidljivu epidemilošku situaciju zbog virusa korona, već uveliko nabavljaju udžbenike i ostali pribor.

Većina udžbenika za osnovce već su na policama knjižara, a kada je u pitanju srednja škola uglavnom se mogu naći oni za gimnazijalce, dok će knjige za stručne škole u ponudi biti nešto kasnije.

Prodaja knjiga zahuktava se u knjižarama “Minutica” u Banjaluci, koje u ponudi imaju većinu udžbenika.

– Nedostaje nešto malo udžbenika i to bi trebalo stići iza nedjelje. Roditelji već kupuju knjige i pribor. Očekujemo još veće interesovanje u narednom periodu – kaže trgovkinja iz knjižare “Minutica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična situacija je i knjižarama “Kultura”, gdje ističu da roditelji i učenici svakodnevno dolaze.

– Neki se raspituju, a neki kupuju i to ne samo udžbenike već i ostali školski pribor. Velike gužve očekujemo od sredine avgusta do početka septembra – kazali su u jednoj od tih knjižara.

Dodali su da su cijene na prošlogodišnjem nivou.

– Komplet udžbenika za treći razred košta 95 maraka, dok je za četvrti 106,50, peti 99, a šesti 150 KM. Udžbenici bez stranih jezika za sedmi razred koštaju 116 maraka, za osmi 136,50 i deveti 125,50 – kazali su u ovoj knjižari.

Da roditelji već rezervišu ali i kupuju udžbenike, potvrdili su i u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, gdje napominju da su ponudili mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate.

– Što se tiče osnovne škole, još samo čekamo da iz štampe izađe udžbenik za njemački jezik za osmi razred i to je to – kazali su jednoj od knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS. Dodali su da za srednju školu nemaju mnogo udžbenika, jer je još rano, te da će ih uglavnom u ponudi imati kad počne školska godina i kad đaci budu tačno znali koje knjige profesori traže.

Majka dva osnovca Dragana Obradović iz Banjaluke kaže da je kćerki, koja će u septembru u peti razred, kupila sve knjige, dok je za sina samo rezervisala, jer još nije stigao udžbenik za njemački jezik za osmi razred.

– Kako bih izbjegla gužve u knjižarama i prodavnicama najviše zbog virusa korona ove godine sam krenula nešto ranije sa spremanjem djecu za školu, jer će u avgustu biti velike gužve – kazala je Obradovićeva.

Besplatne knjige

Vlada Republike Srpske ove godine finansiraće besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, kao i one koji su treće i svako naredno dijete iz porodica sa troje i više djece. Za te namjene u budžetu RS za 2020. godinu planirano je tri miliona KM.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila