Početna Prijedorski region VATRU PALI LJUDSKI NEMAR – U JEDNOM DANU DEVET INTERVENCIJA

VATRU PALI LJUDSKI NEMAR – U JEDNOM DANU DEVET INTERVENCIJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice u srijedu su gasili, čak, devet kombinovanih požara, šumskih i niskog rastinja, na velikim površinama i to najviše na području Miske Glave i Velikog Palančišta. Nastavak je to martovske statistike o ovim požarima kojih je tokom prošlog mjeseca bilo 36. Uzrok većine je, po riječima Nebojše Miljuša, zamjenika starješine Vatrogasne jedinice Prijedor, ljudski nemar gdje ljudi, prilikom proljetnog uređenja imanja, umjesto otpada, pale cijele površine.

– Požari su bili u ruralnom području i na više lokacija na području grada. Od Ljubije s jedne strane, do Palančišta s druge, tako da nam treba mnogo ljudstva. To nam otežava gašenje, pogotovo u situaciji kada požar zahvati veću površinu. Što je najgore, požar se u najvećem broju slučajeva primijeti i nama dojavljuje u kasnim popodnevnim časovima. Tada vatrogasci intervenišu u otežanim uslovima i požar gase u noćnim satima, a nerijetko je potrebno zaustaviti vatrenu stihiju da ne dođe do kuća – kaže Miljuš i naglašava da je uzrok ovih požara uglavnom ljudski nemar i nepažnja. Često se dešava i to da, kad odu s požarišta, ubrzo stiže  novi poziv da ponovo gase požar, na istom području. Miljuš je ponovno uputio apel sugrađanima da pažljivo pale vatre kojima žele da se riješe korova ili sličnog otpada.

– Znamo da to moraju raditi, ali ne na način da pale cijele površine. Njih treba prvo očistiti, pa otpad spaliti na odgovarajući način – kaže Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je najbolje da to rade u jutarnjim časovima, kada ima dosta vlage, nikako za vjetrovitog vremena, te da to ne rade sami. Potreban je i priručni materijal i da o svemu obavijeste vatrogasce od kojih mogu dobiti savjet i naprtnjaču za gašenje vatre, ukoliko se požar proširi.

– To su samo kratka uputstva, a mi smo uvijek na usluzi. Jedan naš sugrađanin je došao kod nas i iznajmio naprtnjaču, što je pozitivno, mada rijetko. Svi građani mogu doći, naprtnjača ima dovoljno za iznajmljivanje, jer to je priručno sredstvo koje koristimo. Svako paljenje vatre mora se prijaviti vatrogascima. Građani su dužni da vatrogasnoj jedinici prijave da će tog i tog dana, u odgovarajuće vrijeme, paliti vatru kako bismo imali spremno ljudstvo i resurse da, u slučaju nekontrolisanog širenja požara, priskočimo u pomoć. Nešto zapaliti pa otići je skroz neprihvatljivo – ističe naš sagovornik.

Svaka namjerna i neprijavljena paljevina cijelih površina je  zakonski kažnjiva u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara. Do sada nije bilo kažnjavanih, ali kada se to dogodi zbog namjerne paljevine, biće to opomena onima koji to rade namjerno. Može se dogoditi da se sve mjere ispoštuju i da se vatra ipak otme kontroli, ali namjerno paljenje je zločin – precizira Miljuš.

KV