Početna Prijedorski region VATROGASCI U JUNU GOTOVO DOSTIGLI GODIŠNЈI REKORD NA UKLANЈANЈU ZMIJA

VATROGASCI U JUNU GOTOVO DOSTIGLI GODIŠNЈI REKORD NA UKLANЈANЈU ZMIJA

U posljednje vrijeme učestale su intervencije prijedorskih vatrogasaca na uklanjanju zmija. Oni reaguju po dojavama zabrinutih građana koji zmije zatiču ne samo u dvorištu nego i u kućama i pomoćnim objektima. Samo u toku ovog mjeseca, bezbjedno su uklonili deset zmija, dok su za cijelu prošlu godinu imali ukupno 13 takvih intervencija.

– Normalno da se čovjek ne osjeća prijatno u blizini zmija, ali u 90 odsto slučajeva radi se o neotrovnicama: smuku ili nekoj drugoj vrsti. Koristimo hvataljke prilikom intervencija. Ne razumijem se mnogo u zmije niti mogu odmah prepoznati je li u pitanju otrovnica ili bezopasna vrsta. Faktički sve obavljamo na vlastiti rizik, jer u cijeloj BiH nema seruma protiv zmijskog otrova – rekao je vatrogasac Mario Radinović.

Simptomatično je da zmije sve češće ulaze u stambene objekte. Vatrogasci su ih  pronalazili u garažama, pa čak i više zmija u jednoj kući. Većinom se radilo o neotrovnicama. Uklanjanje zmija nije u opisu posla vatrogasaca niti su prošli ikakvu zvaničnu obuku. Tim više treba cijeniti ono što rade za bezbjednost građana. To je konstatovano i na nedavnoj sjednici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora, čiji su članovi izrazili zahvalnost pripadnicima Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor.

kozarski.com