Početna BiH Vatrogasci dobijaju centar za obuku

Vatrogasci dobijaju centar za obuku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja centra za obuku vatrogasaca i pripadnika specijalizovanih jedinica civilne zaštite planirana je iduće godine na parceli pored “Pauk” službe na Rakovačkim barama.

Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada, i rekao da za ovaj centar već imaju izrađen idejni projekat te da je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

“Čim izgradimo centralni magacin, kojeg planiramo završiti do kraja maja ili početka juna sljedeće godine, počećemo graditi centar na zemljištu površine oko 7.000 metara kvadratnih”, pojasnio je Ćućun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejni projekat, kako kaže, rađen je po uzoru na vatrogasne jedinice iz Slovenije.

“Značaj ovakvog centra je velik jer bez obuke nema ništa. Ne vrijede savremena oprema i sredstva ako se pripadnici ove vatrogasne brigade ne obučavaju redovno”, istakao je Ćućun.

Prema njegovim riječima, vrijednost radova je oko milion KM.

Taj centar će, kako kaže, biti prvi takvog tipa na ovim prostorima, pored onog koji ima Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, sa kojima imaju odličnu saradnju.

“Ovo će biti namjenski centar jer su naše akcije specifične, posebno kada su u pitanju saobraćajni udesi i tehničko-tehnološke intervencije”, pojasnio je Ćućun.

Centar za obuku će posjedovati i toranj koji će predstavljati simulaciju stambenog objekta sa svim instalacijama.

“Simulativna zgrada će imati plinske instalacije, elektroinstalacije, naftu i gorivo, a služiće u svrhe vježbi gašenja požara”, naglasio je Ćućun.

Prema njegovim riječima, ovaj centar će imati i poligon za fizičku provjeru, između ostalog za trčanje i preskakanje.

(Nezavisne)