Početna Prijedorski region Uzvratna posjeta srednjih škola iz Prijedora Trentu

Uzvratna posjeta srednjih škola iz Prijedora Trentu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa od oko šezdeset učenika iz tri prijedorske srednje škole: gimnazije „Sveti Sava“, Poljoprivredno-prehrambene i Ugostiteljsko-ekonomske škole, u pratnji profesora, boravila je u Trentinu (Italija) u periodu od 18. do 21. oktobra. Svrha putovanja bila je uzvratna posjeta prijateljskim školama iz Trentina odnosno gimnaziji „Galileo Galilei“ Trento, poljoprivrednom institutu San Michele i tehničkoj školi „Rosa Bianca“ Predazzo.

Putovanje se realizovalo u okviru programa razmjene obrazovnih institucija iz Prijedora i Trenta za 2018. godinu, koga implementira Udruženje Program Prijedor uz finansijsku podršku Autonomne pokrajine Trento.

Posjeta srednjih škola iz Trentina gore pomenutim srednjim školama iz Prijedora realizovana je u martu i aprilu mjesecu ove godine, a u oba slučaja učenici su bili smješteni u porodicama vršnjaka domaćina, kako bi što bolje na praktičnim primjerima upoznali tradiciju, kulturu i običaje onih drugih i na taj način prevazišli eventualne predrasude i stereotipe jednih prema drugima. Boraveći u Trentu, gosti iz Prijedora upoznali su se sa školskim sistemom Trentina, obišli kulturne znamenitosti Trenta, a drugi dan bio im je upriličen i zajednički izlet u susjednu provinciju Bolzano, gdje su posjetili tamošnji arheološki muzej i spomenike kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući u vidu priliku da se na jednom mjestu i u isto vrijeme okupi veliki broj mladih ljudi iz Prijedora i Trenta, zajedno sa učenicima iz Prijedora u Trento je po drugi put putovala i grupa od 6 mladih koja je proteklog ljeta, zajedno sa mladima iz Trenta realizovala pozorišnu predstavu za mlade pod nazivom „U moru ima krokodila“, koja je prikazana i učesnicima u projektu razmjene. Planirano je da predstava bude prikazana prijedorskoj publici u februaru mjesecu naredne godine.

ASHA prodaja vozila