Početna Region UZBUNA U SLOVENIJI: MASKIRANI ANITIMIGRANTI VJEŽBAJU NA 20 KILOMETARA OD HRVATSKE GRANICE

UZBUNA U SLOVENIJI: MASKIRANI ANITIMIGRANTI VJEŽBAJU NA 20 KILOMETARA OD HRVATSKE GRANICE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalna direktorica policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo, a slovenski premijer s godišnjeg odmora umiruje naciju riječima: “Slovenija je sigurna zemlja”.

Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizirane skupine ljudi koja se uvježbava vojnim pravilima za “konflikte koji su neminovni”.

Tako barem tvrdi vođa Štajerske straže Andrej Šiško koji tvrdi da oni nisu nikakva paravojna postrojba, kako ih se smatra u Sloveniji On je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampiranje i uvježbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-ak kilometara od hrvatske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamp je formiran na privatnom zemljištu, a Šiško je događaj prijavio policiji od koje je dobio dozvolu za ovu aktivnost. Stoga je zgražanje pravosudnih i policijskih predstavnika nad ovim događajem pomalo licemjerno Novinar Dela Novica Mihajlović, koji je bio s pripadnicima Straže u njihovu kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija niti jednom u tri dana nije obišla kamp i provjerila što se tamo događa.

“Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji? pitao sam ih. Nisam dobio odgovor”, naglašava Mihajlović.

Štajerska straža treninge ima svaki mjesec, a na pitanje tko ih financira Mihajlović odgovara da je to potpuna nepoznanica. Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su također nove gornje dijelove maskirnih odora.

Na rukavima su im našivene ruske zastave, ali to ne dokazuje njihovo podrijetlo. Svatko na rukav može našiti što želi. Tijekom boravka u kampu, osim jedne zračne puške, novinar Dela nije vidio pravo oružje. Ispred pripadnika Straže bilo je airsoft oružje, replike pravog naoružanja, a pripadnici “postrojbe” i njezin vojvoda Šiško ne žele odgovarati na pitanja je li razlog njihova okupljanja zapravo borba protiv migranata koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju. Šiško je danas puno pametniji nakon što je proveo šest mjeseci u zatvoru zbog presude da je rušio slovenski ustavni poredak. Naime, prošle jeseni na društvenim mrežama pojavila se snimka postrojavanja i uvježbavanja nekoliko desetaka maskiranih muškaraca od kojih su neki imali vatreno oružje, a neki sjekire.

Na čelu im je bio upravo Šiško.

ASHA prodaja vozila