Početna Vijesti Uz zvuk njihovih harmonika zaigra i žiri

Uz zvuk njihovih harmonika zaigra i žiri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tri godine osvojili su tri zlata i to na prestižnim takmičenjima u Ugljeviku, Istočnom Sarajevu i Gracu. Njihove koncerte prati ogromna količina gotovo vidljive energije, a kad se na sve to dodaju entuzijazam, ljubav prema muzici i uporan rad, onda je proizvod samo jedan – Orkestar harmonika Osnovne i srednje muzičke škole “Savo Balaban” u Prijedoru.

Autorska prava

U orkestru je 16 članova. I svi su kao jedan. Druže se i nakon škole, vole putovanja i harmoniku, instrument iz kojeg su na najbolji način izvukli baroknu, letonsku, ukrajinsku muziku, džez, pa čak i onu čuvenu “Billy Jean” Majkla Džeksona (Michael Jackson). I pomeli konkurenciju, toliko jako da je čak i žiri cupkao uz njihov nastup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu orkestra je Miloš Zec, mladi profesor pun entuzijazma koji se, nakon magisterija u Norveškoj iz oblasti autorskih prava i zamamne ponude da tamo ostane raditi, ipak vratio na domaći teren. Ne krije da je zadovoljan onim što su napravili, jer takav uspjeh evropski orkestri, koji egzistiraju po pravilima daleko većih mogućnosti od onih u BiH, stvaraju decenijama.

Slikovito kaže da se to može mjeriti onim kada bi, recimo, lokalni Rudar pobijedio Dinamo ili Crvenu zvezdu.

– U ove tri godine sastav se mijenjao, ali pravila nisu. Svi članovi orkestra su, očito, na pravom mjestu, uostalom kao i ja. Djeluju timski, u jednoj simbiozi, dobro se zabavljamo dok sviramo, uvažavamo jedni druge, malo smo i ozbiljni, naravno odgovorni, i sve to zajedno daje i sjajan rezultat – kaže Miloš.

Stari instrumenti na kojima sviraju zbog svega toga su u potpuno drugom planu.

– Kad smo bili u Ugljeviku, sjedili smo ispred Doma, gdje se održava takmičenje. Došli su članovi jednog od najboljih orkestara, iz Poreča, koji imaju skupe instrumente, idu na seminare, usavršavaju se… I pobijedili smo ih za pola boda, ali ipak smo pobijedili – kaže Miloš.

Svjetski kup

S dušom harmoniku godinama razvlače Bojan Stojanović, koji na probe o svom trošku dolazi iz Gradiške, tu je i klavirska podrška Zoran Gligić, pa Jelena Matijaš, koja s harmonikom druguje šest godina, Sara Rodić, koja je prvu harmoniku dobila kao trogodišnjakinja, Ajdin Brdar, Lazar Jovanović… U Puli ih u aprilu čeka još jedno međunarodno takmičenje i, ukoliko tamo pobijede, čeka ih svjetski kup.

Metode dolaze iz srca

– Na pobjedničkom koncertu u Istočnom Sarajevu, kada smo svirali džez, ozbiljan žiri, čiji članovi stvaraju vrijednosti umjetničke harmonike, je tokom muziciranja, nakon mog aplaudiranja, uradio isto… A i oni iza mene i cijela sala. U Gracu na “Akorden festu” su me nakon koncerta pitali koje metode koristim, gdje sam se školovao i slično. Rekao sam im da moje metode dolaze iz srca, želje, ljubavi – kaže Miloš Zec.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila