Početna Vijesti Usvojen Nacrt zakona o formiranju rezervnog sastava policije u RS-u

Usvojen Nacrt zakona o formiranju rezervnog sastava policije u RS-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za ovaj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

Opozicioni poslanici najviše zamjerki su imali na član 39a koji policijskom službeniku daje mogućnost da liši slobode osobu ako postoje osnovi sumnje da je počinila krivično djelo i ako postoji bilo koji razlog naveden u Zakonu o krivičnom postupku RS.

“Ministarstvo je dužno da takvu osobu bez odgađanja u zakonom utvrđenom roku sprovede nadležnom tužiocu”, stoji u članu.

Predsjednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” u NSRS-u Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji tog bh. entiteta, jer ih, kako je rekao, usmjeravaju u Federaciju BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci.

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

Resorni ministar Dragan Lukač je potvrdio da će rezervni sastav policije u RS-u činiti 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi ih moglo biti oko 1.000, ali da neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Entitetski premijer Radovan Višković je ranije rekao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana tek u budžetu za narednu godinu.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u MUP-u RS te zakoni o zaštiti od nejonizujućih zračenja, radioamaterizmu te izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Nastavak sjednice je 23. aprila, kada se očekuje rasprava o spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

(Klix)
ASHA prodaja vozila