Početna Vijesti Ustavni sud BiH poništio sve odluke o prijenosu nadležnosti usvojene u NSRS

Ustavni sud BiH poništio sve odluke o prijenosu nadležnosti usvojene u NSRS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske u vezi prijenosa nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić danas je zastupnicima i zvanično saopćio je da je ova odluka Ustavnog suda po zahtjevu 15 zastupnika Zastupničkog doma “još jedna pobjeda države Bosne i Hercegovine”.

Ustavni sud utvrdio je da postoji spor u vezi s aktima koje je donijela NSRS te ukinuo niz odredbi koje prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 61. stav (3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u decembru 2021. godine Deklaraciju o ustavnim principima te četiri informacije o prijenosu nadležnosti sa zaključcima, a usvojena je i Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

Državni zastupnici SDA, DF-a SBB-a, A-SDA , SDBiH i NiP-a su tražili od NSRS-a da van snage stave zaključke koji se tiču direktnog zadiranja u ustavne nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a odnose se između ostalih na Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i VSTVBiH.