Početna BiH Ustavni sud BiH: Inzkov zakon se mora primjenjivati u okviru cijele države

Ustavni sud BiH: Inzkov zakon se mora primjenjivati u okviru cijele države

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj koja se odnosi na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca, javlja reporterka N1.

“Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakona BiH na teritoriji RS nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH”, odlučio je Ustavni sud BiH na 128. Plenarnoj sjednici u Brčkom.

Kako je rekao Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda BiH, “Zakon prestaje da važi kada odluka Ustavnog suda BiH bude objavljena u Službenom glasniku”.

Ova odluka je donesena po zahtjevu za ocjenu ustavnosti tog Zakona koju je uputilo sedam delegata u Vijeću naroda RS. Delegati su apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli nakon što je Ustavni sud RS u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS na usvojeni Zakon.

Podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je u julu 2021. godine Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH po hitnom postupku. Poručeno je da Inzkova odluka neće biti primjenjivana, a Milorad Dodik je kazao kako ista neće biti objavljena u Službenom glasniku RS.