Početna Prijedorski region USPOMENA NA DOKTORA MLADENA I DALJE ŽIVI

USPOMENA NA DOKTORA MLADENA I DALJE ŽIVI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Prijedoru je danas obilježeno 125 godina od rođenja i 79 godina od smrti doktora Mladena Stojanovića. Uspomenu na lik i djelo ovog heroja i danas čuva narod Kozare.

I ove godine održan je istorijski čas, a brojne delegacije položile su vijence na spomenik doktoru Mladenu, djelo njegovog brata, vajara Sretena Stojanovića.

– Humanošću i herojstvom nas je zadužio da se njegovo ime vijekovima prenosi na buduće generacije. Trebamo da njegujemo tradiciju Narodnooslobodilačke borbe. Neka nam to bude poruka, da se tako nešto nikada ne ponovi – rekao je Veljko Rodić, predsjednik prijedorskog SUBNOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne ustanove kulture, škole, ulice i prijedorska bolnica nose ime čuvenog doktora sa Kozare, koji je život dao za slobodu svog naroda.

– Treba da nastavimo putem kojim je išao doktor Mladen, a to je putem humanosti i borbe za slobodu svih građana koji žive u našem gradu – poručio je gradonačelnik  Dalibor Pavlović.

Za narodnog heroja, doktor Mladen je proglašen je 7. avgusta 1942. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su na Partizansko groblje 1961. godine iz Jošavke, gdje je stradao nakon teškog ranjavanja iz zasjede.

KV

ASHA prodaja vozila