fbpx

Uslovi za spasavanje dječaka na Tajlandu najbolji u naredna 3-4 dana

Spasilačka misija, koja treba da izvuče dječake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspije u naredna tri ili četiri dana, rekao je vođa spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn.

“Trenutna situacija, sa nivoima vazduha i vode, kao i stanje dječaka, najbolje je do sada. Njihov pronalazak bio je samo mala pobjeda”, kaže Narongsak.

On kaže da spasioci vode rat i sa vremenom i sa meteorološkim uslovima, jer se očekuje početak sezone monsuna, a time i obilne kiše, prenosi “Reuters”.

Agencija ocjenjuje da je poruka Narongsaka ulila novu nadu, samo dan nakon što je jedan od spasilaca poginuo roneći u pećini, zbog nedostatka kiseonika.

Dječaci komuniciraju putem pisama sa svojim porodicama, od kojih mnogi sjede sve vrijeme ispred ulaza u pećinu.

Na ulazu su pored rodbine dječaka i tajlandske mornaričke “foke” i vojnici. Desetine vojnika koji sede na kamenju ispred pećine, odmarajući na kratko, kažu da se spasilačka operacija sprema za nedjelju ili ponedjeljak.

Vlasti su pojačale bezbjednosni kordon oko pećine i navukli su plastične pokrivke oko prilaza pećini, što možda znači da će spasilačka misija biti pokrenuta svakog časa, navodi “Reuters”, dodajući da ove informacije nisu uspjeli da u potpunosti potvrde.

Alternativni planovi za spasavanje uključuju i dovođenje odgovarajuće količine kiseonika i zaliha kako bi dječaci sačekali nekoliko mjeseci da sezona monsuna prođe i nivo vode opadne ili bušenje rupe kroz pećinu.

Narongsak kaže da bi bušenje sa površine do lokacije dečaka podrazumijevalo bušenje oko 600 metara krhkog krečnjaka.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila