fbpx

Uslov Hrvatskoj prije gradnje Pelješkog mosta je utvrditi granice na moru s BiH

Butković je u utorak izjavio novinarima da nema nikakvih uvjeta Evropske komisije za gradnju Pelješkog mosta i da nema nikakvih prepreka za početak gradnje tog mosta.

Generalni direktor Odjela za regionalnu i urbanu politiku Marca Lemaitre uputio je pismo hrvatskim zvaničnicima napomenuvši da je Evropska komisija 7. juna 2017. odobrila projekt “Putna komunikacija do južne Dalmacije” koja uključuje Pelješki most.

Naveo je da je na ceremoniji potpisivanja s ministricom Gabrijelom Žalac povjerenica Corina Cretu istaknula “stratešku važnost projekta” koji između ostaloga ima važnu ulogu za napredak u regiji.

“Povjerenica Cretu se također osvrnula na pažljivu pripremu i konsultacije s vlastima Bosne i Hercegovine, što je u više prilika bilo zatraženo od ministrice Žalac i što je bio preduvjet za odobrenje projekta”, piše generalni direktor Lemaitre te podsjeća da je ministrica Žalac tokom posjete povjerenice Cretu Zagrebu krajem aprila 2017. lično garantovala da se BiH slaže s projektom.

Prema pisanju Lemaitrea, EK je u septembru prošle godine dobila pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, u kojem on tvrdi da BiH ne podržava izgradnju Pelješkog mosta te će se tome protiviti sve dok se ne razriješe otvorena granična pitanja između dviju zemalja. U Zvizdićevom pismu je navedeno i kako je to stav BiH još od 2009. godine te da nikad nije bio opozvan.

“U povodu tog pisma, pozivam vas da me informirate o svim mogućim pojašnjenjima u vezi s primjenom važećih zakona na moru, elementa koji je, naglašavam, esencijalan za procjenu projekta”, piše zamjenici ministrice Žalac najbliži saradnik povjerenice Cretu te u donekle dramatičnom tonu završava kako je potrebno razbiti bilo kakve sumnje u legalnost i regularnost projekta te buduće finansiranje istoga – navodi se u pismu.

Lemaitre završava tako što poziva Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa riješi bilo kakvo neslaganje s BiH, ali i upozorava da se u međuvremenu ne pokreću nikakvi koraci u implementaciji projekta koji bi mogli zakonski ili finansijski imati odraz na Evropsku komisiju ili bi mogli pokrenuti tužbe neke treće strane.

U posljednjoj rečenici pisma pisanog na engleskom jeziku, eksplicitno se sugerira Vladi Hrvatske da poduzme sve potrebne radnje kako bi prije izgradnje mosta riješila spor sa susjednom BiH.

“Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa s BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju ili dovesti do pokretanja sudskog spora s trećim stranama”, zaključeno je u pismu.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila