Početna Prijedorski region USKORO VOĆE I POVRĆE U HLADNJAČI U OMARSKOJ

USKORO VOĆE I POVRĆE U HLADNJAČI U OMARSKOJ

U adaptaciju objekta u Omarskoj za potrebe hladnjače za skladištenje voća i povrća, dosad je preko IRB-a RS uloženo 180.000 KM. Završeni su elektro radovi i nabavljeno 380 boks-paleta neophodnih za rad. Raspisan je tender za radove na hidro i termo izolaciji i očekuje se da će objekat uskoro biti u funkciji.

Kapacitet je 400 tona, a preko video-nadzora moći će da se prati ulaz i izlaz robe. Voćari ističu da su bez hladnjače i adekvatnog prostora za skladištenje voća prepušteni preprodavcima. Ukoliko sve bude išlo kako su zamislili, voćari razmišljaju da nakon što im hladnača omogući skladištenje, prošire proizvodnju. Nadaju se da će im to omogućiti rentabilnije poslovanje.

U Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj ističu da sa postojećim kapacitetom hladnjača ne može biti profitabilna. Zbog toga su sa opštinom Vojnić iz Hrvatske uradili projekat prekogranične saradnje. U pitanju su grant sredstva za instaliranje linije za proizvodnju džemova. U planu je i otvaranje linije za cijeđenje sokova, čime bi ponuda hladnjače bila kompletirana. Tada bi hladnjača mogla da bude funkcionalna i rentabilna, kažu u ovom Odjeljenju.

Takođe ističu da trenutni kapaciteti hladnjače ne odgovaraju postojećim potrebama, ali da je to ono što se moglo uraditi sa raspoloživim sredstvima.

kozarski.com