Početna BiH Uskoro kreće proizvodnja traktora na istoku BiH, bit će posla i za...

Uskoro kreće proizvodnja traktora na istoku BiH, bit će posla i za kooperante

Moderni traktori i poljoprivredni priključci uskoro će biti proizvođeni i u Zvorniku, jer je fabrika “Majevica” iz Bačke Palanke odlučila da u tom gradu otvori pogon, s obzirom na blizinu granice i dobru putnu komunikaciju sa Srbijom.

Potvrdio je to za “Glas” direktor ovog preduzeća Radovan Komad istakavši da je odluka pala na Zvornik jer je to idealna lokacija.

– Saradnja je na obostrano zadovoljstvo ako znamo da i sa te strane Drine imamo jake ratare kojima je neophodna dobra mehanizacija, a s druge strane, otvorit će se i nova radna mjesta. Traktor koji će se proizvoditi u Zvorniku je model od 90 konjskih snaga, sa Perkinsovim turbomotorom, opremljen i prednjom hidraulikom, a imat će i reverder. To je moderan, evropski traktor – objasnio je Komad.

Prema njegovim riječima, tu će proizvoditi i mnogobrojne poljoprivredne priključke, poput tanjirača, mašina za sjetvu, za suzbijanje korova, eko­-drljača i špartača, a u planu su i program za voćare, mašine za navodnjavanje, distribuciju osoke i đubriva, kao i prikolice, cisterne i berači kukuruza.

Otvaranje pogona je velika stvar za Zvornik, jer će biti otvorena nova radna mjesta.

– Uposlit će se i kooperanti, ko god može nešto da ponudi, bilo plastične, bilo metalne dijelove, sve ćemo ih integrisati i napraviti sistem. Još ne znamo koliko će tačno biti zaposlenih, zavisi mnogo i od kapaciteta partnera – kazao je Komad.

Prvi čovjek Zvornika Zoran Stevanović istakao je za “Glas” da se raduje saradnji i činjenici da je “Majevica” prepoznala njihov grad kao perspektivno mjesto za investiranje.

– Drago nam je što će Zvornik biti centar proizvodnje poljoprivrednih mašina. Zajedno sa Vladom RS učinit ćemo sve da fabrici iz Bačke Palanke izađemo u susret maksimalno i da proizvodnja u našem gradu zaživi – rekao je Stevanović.

Dobar geografski položaj i blizina Srbije neke su od glavnih prednosti ovog grada na Drini.

– Treba da iskoristimo naše benefite jer smo na granici sa Srbijom. Imamo željezničku stanicu, gradi se i brza cesta od Šapca do Loznice i do graničnog prelaza Karakaj. Bit ćemo na sat i po vožnje do Beograda i Novog Sada u skorijoj budućnosti, tu će biti i autoput do Bijeljine koji je na 50 kilometara od Zvornika, tako da moramo sve to iskoristiti i otvoriti nova radna mjesta – istakao je Stevanović.

Kompanija “Majevica” prije nekoliko dana promovisala je u Bačkoj Palanci traktor “patriot 90” koji je rezultat dvogodišnjeg rada inženjera ove fabrike. Proizvođač navodi da je namijenjen za obradu teških zemljišta, ali i da savršeno obavlja poslove površinske sjetve, prskanje te međuredno kultivisanje.

Zvornik je, prema riječima gradonačelnika Zorana Stevanovića, pravi grad za ulaganje i investicije.

– Jedan od novih investitora je i njemačka kompanija “Pass” koja proizvodi dijelove za auto-industriju, a od avgusta će zaposliti od 30 do 50 radnika. Plan je da do polovine iduće godine ima 300 radnika – dodao je Stevanović.