Na konferenciji za medije u Sarajevu su predstavljenji pobjednici projekta Budi neko, posluj eko! kojeg je Partner MKF pokrenuo s ciljem podrške malih i mikro preduzeća koja posluju po eko principima. Pobjednici dolaze iz različitih dijelova BiH, vlasnici su vlasitih biznisa, poduzetni su i inovativni u radu, ali ono u čemu su posebni jeste upravo činjenica da stvaraju nove vrijednosti vodeći računa o okolišu.

Radi se o firmama Kesa iz Sarajeva, Food Outlet Globus iz Banje Luke te Ekomir iz Prijedora.

Prvo mjesto osvojila je Naida Okan, vlasnica firma Kesa iz Sarajeva, koja je razvila tehnologiju recikliranja i ponovne upotrebe korištenih plastičnih vrećica od kojih pravi kvalitetne predmete za višekratno korištenje: trendi cekere, torbe, ruksake, kabanice, zaštitnu opremu. Svojim radom tako uspješno djeluje na očuvanju životne sredine, a portfolio proizvoda kontinuirano raste.

„U Bosni i Hercegovini godišnje se koristi više od 1,2 milijarde plastičnih vrećica, koje predstavljaju veliki problem za okoliš. Našim radom mi zagađenje smanjujemo i pravimo novu vrijednost. Mjesečno proizvedemo 1.900 cekera te veliki broj ostalih proizvoda. Ponosna sam što na poslovima pripreme materijala za šivenje angažujemo osobe sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama“, istakla je Okan zahvalivši se Partneru na vrijednoj donaciji koju će usmjeriti na dizajn, te za osmišljavanje i šivanje linije novih proizvoda.

Oduševljenje projektom nije krila ni drugoplasirana Marinka Stojić, koja je, potaknuta činjenicom da se u Bosni i Hercegovini dnevno uništi ili baci oko 500 tona hrane koja nije došla do krajnjeg kupca, još 2019. otvorila prvu Outlet trgovinu hrane u Banjoj Luci, koja je ujedno i prva takva trgovina na prostoru Republike Srpske.

“S etičkog, ekonomskog i ekološkog gledišta bacanje hrane nije prihvatljivo, jer hranu neki ljudi teško priušte, prilikom proizvodnje iscrpljuju se prirodni resursi poput tla i vode a bacanjem se zagađuje okoliš. Stoga Food Outlet Globus otkupljuje skladišne viškove, robu kraćeg roka trajanja i oštećene ambalaže, ali ispravne za konzumaciju, i prodaje po znatno nižim cijenama”, otkriva Marinka i dodaje kako je s ciljem smanjenja zagađenja okoliša plastikom nedavno Food Outlet Globus u upotrebu uveo aparat za deterdžente u rinfuzi kojim će se reducirati upotreba plastične ambalaže, a što je svakako novitet na bh. tržištu. Zahvaljujući Partneru, kupovinom terenskog vozila, kojim će zamijeniti upotrebu više manjih vozila za transport robe od dobavljača do centra za prodaju, ova firma će značajno smanjiti potrošnju goriva, odnosno svoj utjecaj na zagađenje zraka koje nastaje ispuštanjem štetnih izduvnih gasova iz automobila.

Trećeplasirana je firma Ekomir iz Prijedora koja se bavi sakupljanjem, sortiranjem, preradom i isporukom ambalažnog otpada krajnjem kupcu. Kao jedan od pionira u BiH u ovoj djelatnosti, formirali su vlastitu sakupljačku mrežu na prostoru lokalne zajednice koju čine odgovarajući kavezi instalirani na frekventnim mjestima kao što su škole i institucije, a trenutno upošljavaju deset radnika.

“Zahvaljujemo se Partneru MKF na nagradi koju planiramo iskoristiti za izradu edukativnih letaka kojima ćemo pomoći djeci ali i odraslima da raspoznaju oznake na PET ambalaži, dok ćemo ostatak novca usmjeriti za nabavku drobilice Weima WLK 4, koja će nam omogućiti brži i efikasniji rad”, kazao je Ostoja Kojić, direktor Ekomira naglasivši da su njihove buduće poslovne ambicije usmjerene na proširenje vlastite sakupljačke mreže, uključivanje drugih materijala ambalažnog otpada u proces sakupljanja te prerada pojedinih frakcija u finalni proizvod (prerada folije u regranulat) koje će, nada se, rezultirati zapošljavanjem novih radnika, ali svakako imati i ekološku i socijalnu dobrobit za društvo.