Početna Vijesti UPUĆENA INICIJATIVA Političke partije protjerati iz organa za provođenje izbora!

UPUĆENA INICIJATIVA Političke partije protjerati iz organa za provođenje izbora!

Centar za humanu politiku uputio je Parlamenatrnoj skupštini BiH ponovljenu i ignorisanu inicijativu od prije jedanaest godina kojom se traže izmjene i dopune izbornog zakona koje će obezbijediti poštene i nekorumpirane izbore u BiH, a kojom se predlaže da se političke partije protjeraju iz organa za provođenje izbora na način da se propiše da članovi Centralne izborne komisije, lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora ne mogu biti članovi ili predstavnici političkih partija i da se političkim subjektima omogući samo posmatranje izbornog procesa. Osim toga, predlaže se da Centralna izborna komisija prati aktivnosti političkih subjekata u periodu poslije i prije izbora, sa fokusom na zloupotrebe javnih resursa za izborne ciljeve, finansiranje političkih subjekata, podmićivanje birača i druge nedozvoljene aktivnosti.

“Sadašnje odredbe izbornog zakona predviđaju isključivo pravo i mogućnost da političke partije i drugi politički subjekti koji učestvuju na izborima imaju svoje predstavnike u biračkim odborima, koje za posljedicu imaju trgovinu mjestima u biračkim odborima, glasanje u ime onih koji nisu izašli na izbore, dopisivanje direktnih glasova pojedinim kandidatima, činjenje glasačkih listića nevažećim, prijavljivanje na izbore fiktivnih političkih subjekata i druge zloupotrebe. Članovi lokalnih izbornih komisija i Centralne izborne komisije su osobe od najvećeg partijskog povjerenja, posebno vladajućih partija koje ih biraju u lokalnim skupštinima i Parlamentarnoj skupštini BiH. Podsjećamo da su prve višepartijske izbore 1990. godine provodili nepartijski organi i da bi trebalo primijeniti ova dobra iskustva iz prošlosti”, istakao je Momir Dejanović, predsjednik Centra.

Naglasio je i da traže da se utvrdi odgovornost Centralne izborne komisije i smijene njeni članovi zbog nečinjenja da se obezbijede pošteni, nekorumpirani i kontrolisani izbori, davanja saglasnosti na izbor korumpiranih i nedostojnih članova lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, fiktivnog prijavljivanja političkih subjekata na izborima, trgovine mjestima u biračkim odborima, udovoljavanja partijskim i tužim interesima i nezaslužnih plata koje su petnaest puta veće od prosječne penzije.

“Očekujemo da u vezi ove inicijative organizujete široku raspravu i konsulatacije sa predstavnicima civilnog društva, kako bi dobili zakonske odredbe koje odgovaraju autentičnim interesima građana, a ne oktroisane zakone visokog predstavnika i drugih predstavnika međunarodne zajednice, kao što su izborni zakon i zakoni u oblasti pravosuđa, čija su posljedica nepošteni i korumpirani izbori, partijski organi za provođenje izbora i neefikasno, korumpirano i nikom odgovorno pravosuđe”, poručio je Dejanović.