Početna Region Upozorenje u Sloveniji izazvalo nedoumice: Povratak iz inostranstva do 15. avgusta

Upozorenje u Sloveniji izazvalo nedoumice: Povratak iz inostranstva do 15. avgusta

Epidemiološka situacija u Sloveniji posljednjih dana se pogoršava, a glavna tema danas je jedna nejasna izjava vladinog epidemiologa.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 111 zaraza virusom korona, što je znatno više nego dan ranije kada ih je bilo 88 i najveći broj zaraza u jednom danu od 15. juna, prenosi agencija Hina.

Ipak, tema dana je nejasna izjava jednog vladinog epidemiologa koji je slovenačkim turistima preporučio da ne odlaze u inostranstvo nakon 15. avgusta.

“Svima koji odlaze na odmor u inostranstvo preporučujem da se vrate do 15. avgusta”, izjavio je juče Milan Krek koji vodi slovenački Institut za javno zdravlje.

Takva njegova izjava je, međutim, izazvala mnogo reakcija.

Slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je kasnije da je Krek time želio upozoriti one koji idu u inostranstvo da nijedna država, pa ni one koji imaju veću stopu vakcinisanih od Slovenije, nije dostigla potrebni kolektivni imunitet ili željeni nivo vakcinacije koji bi štitio ljude od zaraznijih varijanti, te da upozorenje treba shvatiti i kao želju da na jesen ne bude zatvaranja obrazovnog sistema, kao što je to bio slučaj u djelu prošle i ove godine.

Nešto drugačije je tumačenje Mateje Logar, glavne epidemiološkinje u vladinom stručnom timu, koja je rekla da je Krek želio naglasiti kako se na odmoru treba ponašati odgovorno u kontaktu s ljudima iz različitih sredina i izbjegavati rizična okupljanja.

Krekova izjava zasmetala je i nekim članovima parlamenta, pa je tako parlamentarni zastupnik Dejan Židan iz Socijalnih demokrata (SD) pismeno od vlade zatražio objašnjenje Krekova upozorenja turistima za koje smatra da je nejasno.

“U čemu je 15. avgust drugačiji od nekog drugog datuma i šta se događa u pozadini te izjave. Da li se događa nešto što nam ne žele otkriti ili su samo upotrebljene jake riječi s ciljem da se ljudi dodatno prestraše”, upitao se zastupnik opozicije, a prenose slovenački mediji.

Tanjug