Početna Prijedorski region Upozorenje lokalne vlasti u Dubici: Poslednjih dana stanje pogoršano

Upozorenje lokalne vlasti u Dubici: Poslednjih dana stanje pogoršano

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kozarskoj Dubici jučer nije bilo oboljelih od korona virusa, saopštila je Borka Knežević, epidemiolog u Domu zdravlja i član Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica. Ona je navela da je infekcija novim korona virusom juče potvrđena kod četiri muškarca srednjih godina iz Kozarske Dubice, koji se nalaze na bolničkom liječenju u Banja Luci.

– U Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici jučer je testirano pet osoba, a riječ je o kontaktima osoba kod kojih je potvrđena infekcija – navela je Borka Knežević.

Pod epidemiološkim nadzorom, koji uključuje izolaciju i svakodnevni kontakt sa ljekarima, je 56 Dubičana. U karantinu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” boravi devet osoba, koje su u Kozarsku Dubicu doputovale iz inostranstva. U pitanju je osam muškaraca i jedna žena, koji će nakon što u karantinu provedu sedam dana biti testirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalna policija opštine Kozarska Dubica kontrolisala je 16 osoba kojima je izdato rješenje o izolaciji. Svi kontolisani zatečeni su na svojim kućnim adresama, poštujući tako propisanu mjeru.

– Postoje problemi u radu Komunalne policije na terenu jer neki građani negoduju i ne postupaju u skladu sa svojim obavezama u toku vršenja kontrole poštovanja mjere kućne izolacije. Molim građane da postupaju odgovorno i savjesno, jer će Komunalna policija izvršiti svoja ovlaštenja uključujući i primijeniti propisane kaznene mjere – rekao je Slobodan Pralica, Šef Komunalne policije.

On je potvrdio da su Komunalni policajci započeli kontrolu nošenja zaštitne opreme, maski i rukavica, te najavio da će postupati u skladu sa uredbom koja definiše obevezno korištenje lične zaštitne opreme. Svi koji se ne pridržavaju ovih mjera bikće novčano kažnjeni – rekao je Pralica.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica apeluju na građane da se pridržavaju mjera zabrane kretanja koje je utvrdio Republički štab za vanredne situacije.

Zbog povećanja broja inficiranih tokom poslednjih nekoliko dana, dubički načelnik Radenko Reljić smatra da se “epidemiološka situacija pogoršava, a razlog je nepoštovanje preventivnih mjera donesenih radi sprječavanja širenja virusa.

– Zato, molim sve građane da budu disciplinovani, slijede upute nadležnih službi jer samo tako možemo da zaustavimo širenje virusa i sačuvamo živote – rekao je Reljić.

On je naveo da su u preduzete sve epidemiološke mjere, uključujući identifikaciju i izolaciju kontakata oboljelih, a koji će biti testirani.

srpskainfo.com

 

ASHA prodaja vozila