Početna BiH Upoznajte uspješnu Sarajku, policajku sa značkama FIFA-e i MUP-a

Upoznajte uspješnu Sarajku, policajku sa značkama FIFA-e i MUP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svestrana Sarajka Merima Čelik, kao da je samim svojim prezimenom bila predodređena da postane snažna i jaka kao čelik.

Osim što je uspješna uz svom poslu, kao pripadnica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, jednako velike rezultate ostvaruje i na sportskom polju, od fudbalskog terena gdje je aktivna kao sutkinja, pa do skijanja i plivanja, sportova za koje je instruktorka.

Njena priča u MUP KS počela je prije četiri godine. Uporedo s policijskim pozivom gradila je karijeru u sportu. U Fudbalskom savezu BiH je jedna od dvije sutkinje sa znakom FIFA, što je svrstava u jednu od najperspektivnijih u regionu. Na naše pitanje da li je teži policijski ili fudbalski poziv, Merima ozbiljnim glasom profesionalca kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Poziv policajke daleko je teži od suđenja na terenu. Ovaj poziv zahtijeva rad s ljudima, koji neće izazvati kontraefekt. Čak i kad je u pitanju sankcija, ona uvijek mora biti pozitivna. Mi moramo MUP predstaviti u sasvim drugom svjetlu od onog kakvim ga pojedinci zamišljaju – tvrdi Merima, piše Radio Sarajevo.

Oba poziva kojima se bavi od nje traže maksimum odgovornosti.

-U oba slučaja promovišem zemlju. I uvijek gledam da to radim na najbolji način – nastavlja Čelik.

Kao i svaka mlada i uspješna žena, i Merima ima svoje ciljeve.

– Moj cilj u MUP jeste da prikažem drugu sliku policije, koja predstavlja obrazovanu omladinu, koja je snalažljiva i sposobna. Sistem promjene ne zavisi samo od policajca i policije, tako da je malo polje djelovanja koje možete promijeniti – naglašava Merima, koja povremeno u slobodno vrijeme sarajevske mališane i srednjoškolce trenira u plivanju i skijanju.

U fudbalu je cilj, kaže, već ostvarila – izabrana je na internacionalnu listu.

Mlade savjetuje da uvijek trebaju naći vrijeme da sve usklade. Ističe da je jedan faktor ključan za uspjeh, a to je – volja.

– Kada imate volju, znajte da sve možete. Veliki faktor uspjeha je i sreća, to važi za svaki poziv na koji se odlučite da radite u budućnosti – podvukla je Merima.

Za sebe kaže da je tip žene koja voli pogledati fudbalsku utakmicu i da se zajedno nervira sa kolegama. Od sudija cijeni dva arbitra, jednog iz Turske, a drugog, kako kaže, iz „svoje avlije“:

Priznaje da se često pita da li je u određenom slučaju donijela pravu odluku.

– Samoj sam sebi jednom rekla – nije teško biti dobra, teško je biti pravedna. Oba moja poziva od mene traže da budem pravedna i uvijek gledam da nakon odluke imam argument da sam donijela pravu odluku“, iskrena je Merima.

Već sutra ćete je možda sresti na nekom radnom zadatku u centru Sarajeva ili na terenu ili malim ekranima – dok sudi utakmicu. Gdje god to bude na njenom licu ćete vidjeti osmijeh.

 

ASHA prodaja vozila