Početna Svijet Upoznajte simpatičnog jarića čije su uši dugačke gotovo 50 centimetara

Upoznajte simpatičnog jarića čije su uši dugačke gotovo 50 centimetara

Preslatki jarić osvojio je brojna srca zbog svog neobičnog izgleda, tačnije iznimno dugačkih ušiju, a zbog kojih su mu neki dodijelili i nadimak “Dambo”.

On je mladunče posebne, takozvane nubijske koze, a na svijet je došao sa jedinstvenim “obilježjem” – ušima koje ni sada ne prestaju rasti i koje mu se još od rođenja vuku po podu.

Mališan je rođen na farmi Nagra u Pakistanu, a njegov vlasnik Muhammad Hassan Narejo nije skrivao iznenađenje kada ga je ugledao. Uši su mu trenutačno duge 46 centimetara.

Kako je izjavio, jare koje je staro neke dvije sedmice, već je osvojilo lokalce, a on se nada i da će ga upisati u Guinnessovu knjigu gdje trenutačno ne postoji koza koja drži rekord sa najdužim ušima.

Muhammad mu je dao ime “Simba”, a iako je rođeno jedinstveno, on tvrdi kako je jare sasvim zdravo te da nema nikakvih problema.

Inače, sve nubijske koze imaju duže uši u usporedbi sa drugim kozama, a one im pomažu da se nose sa vrućim temperaturama u Africi, području gdje je ova vrsta specifična, a koje može dosegnuti čak i 47 stepeni Celzijusa.

Kada je riječ o Pakistanu, to je treća zemlja u svijetu po proizvodnji koza, gdje se one uglavnom uzgajaju zbog mesa i mlijeka. Nubijske koze proizvode visokokvalitetno mlijeko s visokim udjelom masnoće koje se može piti ili koristiti za izradu sladoleda, jogurta, sira i maslaca.