U Republici Srpskoj je za 365 porodica sa četvoro i više djece, gdje je jedan od roditelja nezaposlen, a barem jedno od djece maloljetno, juče isplaćeno 274.000 KM, a danas 248.250 KM za još 331 porodicu, čime je ukupno obuhvaćeno 696 porodica i iz budžeta Srpske isplaćeno ukupno 522.250 KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
U saopštenju je navedeno da će se isplata vršiti svakodnevno na bazi podataka koje unese Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će za četiri mjeseca do kraja godine ovim porodicama biti isplaćivano mjesečno po 750 KM kao vrsta pomoći, dok će naredne godine to biti tretirano kao primanje uz plaćene poreze i doprinose, za šta će iz budžeta biti izdvojeno više od 24 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da Vlada Republike Srpske ima nekoliko projekata za poboljšanje demografske situacije, ali da je ovaj jedan od najboljih.

Ona je podsjetila da je ideja o pokretanju projekta za isplatu sredstava za porodice sa četvoro i više djece potekla od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vidovićeva je navela da se sve ostale isplate realizuju u skladu sa planom, uključujući po 100 KM jednokratne pomoći za mlade koja je u septembru isplaćena po drugi put i najavila da će finansijska podrška biti nastavljena, prvenstveno borcima i penzionerima kojima će još jednom biti isplaćena jednokratna pomoć od 100 KM, a jednokratnu pomoć od 1.000 KM dobiće i djeca poginulih boraca koja nisu zaposlena.

Ona je izjavila da se sve ove isplate realizuju zbog trenutne ekonomske situacije i da će u narednom periodu biti jednokratnih isplata za one koji imaju niska primanja.

Vlada Srpske donijela je odluku o isplati finansijske podrške od 750 KM mjesečno za nezaposlene roditelje iz višečlanih porodica sve dok je jedno od djece maloljetno, a pravo na podršku ostvaruje se ako je nezaposlen jedan od roditelja, bilo otac ili majka.

Srna