Početna Vijesti Upitan opstanak investicije vrijedne 100 miliona KM: Novi udar bi mogao otjerati...

Upitan opstanak investicije vrijedne 100 miliona KM: Novi udar bi mogao otjerati investitore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći potrošač električne energije u Republici Srpskoj je kompanija R-S Silicon Mrkonjić Grad, koja je prošle godine platila 15 miliona konvertibilnih maraka “Elektroprivredi RS” za utrošenu struju.

Najavljeno povećanje cijene električne energije privredi za njih je apsolutno neprihvatljivo, a direktorka Jelena Kuridža kaže da bi tim potezom bila dovedena u pitanje opstanak ove investicije iz Italije u vrijednosti od 100 miliona KM u Republiku Srpsku.

– Zbog toga planiramo razgovore s predstavnicima Vlade RS i ambasadorom Italije u BiH, kako bi se konačno definisao status italijanskih investitora u RS – kaže Kuridža za Srpskainfo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona navodi da kompanija R-S Silicon Mrkonjić Grad električnu energiju koristi kao sirovinu u proizvodnom procesu, a koja učestvuje sa 30 odsto u cijeni koštanja gotovog proizvoda. Svi računi za struju su uredno izmireni.

– Na sastanku održanom 4. januara, uprava Elektroprivrede je najavila da je ovo povećanje (navedeno je 20 odsto) prvi korak od ukupno pet koraka u procesu izjednačavanja cijena sa tržišnim u okruženju i Evropi i da je namjera Elektroprivrede RS da se sa posljednjim korakom cijena udvostruči, odnosno uveća za 100 odsto. Pomenuto povećanje od 20 odsto će našu kompaniju koštati dodatnih 2,3 miliona KM na godišnjem nivou – ističe Kuridža.

Pored najavljenog povećanja cijene električne energije, kako navodi, od 1. januara ove godine povećana je i naknada za obnovljive izvore električne energije sa 0,0052 KM/kWh na 0,0075 KM/kWh, što će R-S Silicon na godišnjem nivou koštati dodatnih pola miliona KM.

– Obrazloženje Elektroprivrede povodom najavljenog poskupljenja jeste liberalizacija tržišta električne energije u skladu sa direktivama EEZ. Smatramo da je usklađivanju s direkivama trebalo da se pristupi na način da se prethodno usvoje neophodni zakoni (zakoni o električnoj energiji i gasu, zbog čijeg se nedonošenja u predodređenim rokovima BiH nalazi pod sankcijama EEZ), kao i da se razdvaje distributivna i proizvodna preduzeća u okviru Elektroprivrede RS, što je preduslov za liberalizaciju – kaže Kuridža.

Navodi da su izjave uprave Elektroprivrede RS o “namjeri istiskivanja velikih potrašača iz sistema, kroz pomenutih pet koraka, s ciljem da se ista količina električne energije izveze i po tom osnovu prikupe veća sredstva i pokriju nastali gubici” neprihvatljive iz mnogo razloga.

– Elektropriveda je javno preduzeće, koje treba da bude u funkciji razvoja privrede u Republici Srpskoj. Imajući u vidu da je cijenu električne energije kroz svoje tarifne postupke do sada utvrđivala Regulatorna komisija za energetiku RS, a na osnovu zahtjeva Elektroprivrede, postavlja se pitanje na koji način se upravljalo odobrenim sredstvima i šta je uzrok nastalih gubitaka – kategorična je direktorka ove privatne kompanije iz Mrkonjić Grada.

Nadalje, kako ističe, elektroenergetski potencijal kojim raspolaže Republika Srpske je jedina konkurentska prednost zemlje i razlog dolaska mnogih investitora, uključujući i R-S Silicon.

– Ukupna vrijednost investicije R-S Silicon je 100 miliona KM i realizovana je u dogovoru sa Vladom RS, u skladu s potpisanim Pismom namjere. Navedena povećanja su jasan dokaz izostanka postinvesticione podrške i negativna poruka potencijalnim stranim investitorima. Ovakva neizvjesnost u poslovanju javnih preduzeća negativno utiče na naše poslovanje i dovodi u pitanje opstanak cijele investicije – poručuje Kuridža.

Ona tvrdi da su na pomenutom sastanku uprava Elektroprivrede iznijela uvredljive komentare na račun stranih investitora, što smatra neprihvatljivim ponašanjem.

Imajući u vidu da Elektroprivreda zapošljava oko 9.500 radnika, od kojih su, kako kaže direktorka R-S Silicona, prema navodima rukovodstva ERS, mnogi nekvalifikovani, potrebna je reorganizacija i reforma čitavog sistema Elektroprivrede, koja treba da utiče na svoje troškove interno, prije nego što se odluči za povećanje cijene električne energije i na taj način dovede u pitanje opstanak čitavog realnog sektora u Republici Srpskoj.

Kuridža dodaje da R-S Silicon zapošljava 155 radnika i da redovno izmiruje poreze i doprinose po tom osnovu.

– Pored nesebične podrške razvoju lokalne zajednice, naša kompanija uspješno sarađuje sa preko 200 lokalnih kompanija, čime dodatno doprinosi privrednom razvoju Republike. Nadamo se da će Vlada RS imati razumijevanja i spriječiti nesmotrene poteze javnih preduzeća, koja se na kraju odražavaju ne samo na privredu, nego i na ukupno stanovništvo u Republici, kroz razna poskuljenja – zaključuje Kuridža.

Fabriku za proizvodnju silicijum metala R-S Silicon Mrkonjić Grad u novembru 2015. pustili su u rad tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik grupacije „Metalege“ iz Italije Gvido Duzi.

Blic

ASHA prodaja vozila