fbpx

Upitan je i „dobar dan“, a sve drugo je san: BiH posljednja u regionu po kvalitetu usluga u trgovinama

Bosna i Hercegovina zauzela je posljednje mjesto među zemljama regiona kada je riječ o kvalitetu usluga u trgovinama, pokazalo je istraživanje koje je od 15. maja do 15. juna provela agencija „Heraklea“ u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu u regionu.

Deseti put zaredom provedeno je istraživanje o osnovnim elementima kvaliteta usluga, radi pronalaska najboljih u regionu.

Loše iskustvo

Uz našu zemlju, u istraživanju su učestvovale i Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija. Tajni kupci posjetili su 800 objekata, kao što su autosaloni, banke, benzinske pumpe, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mjesta telekomunikacijskih preduzeća, turističko-ugostiteljski objekti…

Ubjedljivo najlošije ocjene dobila je BiH, a analitičari su naveli da se „s najviše područja za unapređenje izdvojila BiH s rezultatom od 56,89 posto i padom od 2,17 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu“.

Mjereno je pet osnovnih elemenata dobre, odnosno kvalitetne usluge – pozdrav, utvrđivanje potreba ili želja kupaca, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda i zahvala na posjeti.

– Makedonija je ostvarila najbolji rezultat, Slovenija je na drugom mjestu. Srbija je ove godine treća, a iza nje je Hrvatska. Crna Gora također se našla ispod prosjeka, ali je zauzela peto mjesto sa 70,59 posto – navodi se u istraživanju.

Dodaje se da su najbolji rezultati u kategoriji „poznavanje proizvoda“, a BiH je ostvarila rezultat od 80,67 posto.

– U kategoriji pozdrava Srbija je na prvom mjestu, dok je posljednja ponovo BiH s rezultatom od 57 posto te padom u odnosu na prošlu godinu. I kada je riječ o zahvali na posjeti, na začelju je BiH s rezultatom od 60,67 posto. I u kategoriji utvrđivanja potreba ili želja kupaca BiH je posljednja s rezultatom od 55,33 posto – pojašnjeno je u istraživanju.

Prava potrošača

Predsjednik Udruženja „Futura“ iz Mostara Marin Bago kazao je za „Avaz“ da neljubazan trgovac ugrožava prava potrošača koja njima očito nisu dovoljno poznata.

(Avaz)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila