Početna Prijedorski region UPIS POSLIJE RENOVIRANJA Najavljeni radovi u vrtiću i osnovnoj školi u Omarskoj

UPIS POSLIJE RENOVIRANJA Najavljeni radovi u vrtiću i osnovnoj školi u Omarskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objekat vrtića “Palčić” u Omarskoj kod Prijedora biće uređen sa 12.000 KM iz budžeta grada, dok će u uređenje učionica Osnovne škole “Vuk Karadžić” u ovom mjestu biti utrošeno oko 10.000 KM.

Direktorka Javne ustanove Dječiji vrtić “Radost” iz Prijedora, Gordana Jekić, za Srpskainfo objašnjava da će nakon ovih radova u objektu vrtića u Omarskoj biti upisana još jedna grupa mališana.

– Već nekoliko godina dva odjeljenja Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Omarske koriste prostorije našeg vrtića, jer su oni imali veći broj učenika, a mi u vrtiću nismo imali djece. Prošle godine roditelji su potpisivali peticiju, a i ove godine takođe, da se formira još jedna grupa u Omarskoj, jer ima dovoljno djece – priča Jekićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mješovita grupa

Dodaje da upis u vrtić čeka 20 mališana, koji će biti u mješovitoj jasličkoj grupi.

– Oni će biti upisani nakon što se završe radovi na uređenju dvije prostorije vrtića „Palčić“, odnosno renoviraju dvije prostorije i dva mokra čvora. Međutim, prethodno će biti uređene dvije učionice u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ kako bi se tamo vratili prvačići koji su u našim prostorijama. Njima nije bio problem nedostatak prostora, već on nije bio uslovan za boravak prvačića. Grad je izdvojio novac da se prvo njima opreme te dvije učionice, a potom, kada oni presele svoje đake, mi moramo renovirati svoje dvije prostorije – priča Jekićeva.

Ona navodi da u vrtiću „Plačić“ boravi jedna mješovita grupa.

– U toj grupi je bilo 30 djece iz Omarske, ali određen broj ih je krenuo u školu. Mi smo od prvog septembra upisali njih 20, jer nismo mogli više zbog virusa korona – tvrdi Jekićeva.

Novac

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije Stevica Dronjak kaže da će se novcem iz lokalne kase riješiti problem smještaja u školi i vrtiću u Omarskoj.

– Gradska uprava Prijedora odobrila je 10.000 KM za OŠ “Vuk Karadžić”, od čega je za nabavku namještaja oko 6.000 KM i za tekuće održavanje učionica oko 4.000 KM. Pored toga, odobreno je 12.000 KM za rekonstrukciju vrtića „Palčić“ u Omarskoj – potvrdio je Dronjak.

Ističe da će sa 5.390 KM biti rekonstruisan i krov objekta vrtića “Đurđevak” na Urijama.

Besplatan boravak

Pored svih ovih najava, rukovodstvo vrtića, ali i roditelje mališana, najviše je obradovala inicijativa da boravak za mališane u prijedorskom vrtiću bude besplatan.

Naime, načelnik Odeljenja za saobraćaj i komunalne poslove grada Prijedora Zlatko Ritan je na konferenciji za medije najavio ambiciozne planove za prijedorske vrtiće.

– Borićemo se za izgradnju novih vrtića, ali ćemo stvarati prostor u gradskom budžetu kako bi za svu djecu Prijedora boravak u vrtiću bio besplatan – poručio je on.

Vrtić “Radost” ima centralni objekat u gradu, dva objekta u naselju Pećani i po jedan objekat u Omarskoj, Kozarcu i na Urijama. U njima u prosjeku boravi oko 450 mališana.

Vozilo za hranu

Direktorka vrtića “Radost”, Gordana Jekić, rekla je da je ovoj dječijoj ustanovi italijanska nevladina organizacija Udruženje Program Prijedor donirala 8.000 evra za nabavku novog vozila za dostavu hrane. Preostali iznos novca za kupovinu ovog vozila, u iznosu od 14.650 KM, obezbijedio je Grad Prijedor.

– To što imamo jedno vozilo je problem, jer koristimo ga u više svrha, ne samo za prevoz hrane već i ostalih materijala, što nije u redu – rekla je Jekićeva.

srpskainfo.com