fbpx

Univerziteti u RS zapošljavaju nove asistente

Univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu od nove akademske godine zaposliće 81 novog asistenta.

Konkursi su u toku, a neki asistenti su već primljeni.

Vlada i Narodna skupština Republike Srpske izdvojili su 300 000 KM za zapošljavanja u ovoj godini, a prema riječima predsjednika RS Milorada Dodika, za nova zapošljavanja biće izdvojeno 2,2 miliona KM u 2019. godini.

– Biće primljeni najbolji studenti koji se prijave na konkurs. Univerzitet u Banjoj Luci dobiće 54, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 27 novih asistenata. Ovo je rezultat naše politike da pronađemo način kako da budu primljeni najbolji studenti s univerziteta koji se žele nastaviti baviti naučnim radom. Ovo je ujedno način i da se stvori novi kadar – rekao je Dodik i dodao da će na ljeto biti raspisani novi konkursi.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin kazao je kako su konkursi raspisani nakon konsultacija s ministrima i dekanima fakulteta koji su ih obavijestili koje su to pozicije najpotrebnije. Do sada je 26 najboljih studenata zasnovalo radni odnos.

– U narednim godinama insistiraćemo da u akademsku zajednicu uđu najbolji, odnosno dobitnici Zlatne značke Univerziteta Banjaluka. Imamo potrebu za kadrom koji treba zaposliti umjesto gostujućih profesora, te da rasteretimo profesore koji izvode nastavu iznad normativa. Nedostatak sredstava je bio veliki problem i vrlo nam je značajno obećanje Vlade da će to biti riješeno – rekao je Gajanin.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić ističe da je ovo najbolji put za zadržavanje najboljih u našoj zemlji kako bi je imao ko razvijati.

Na današnjoj konferenciji za novinare Dodik je obećao i povećanje prosječnih plata na univerzitetima za 120 KM od naredne godine.

(Klix)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila