Početna Vijesti Umjetnik iz Bihaća poginuo u udesu u Hrvatskoj

Umjetnik iz Bihaća poginuo u udesu u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač automobila BiH registracije poginuo je u srijedu u sudaru sa kamionom u Ličkom Petrovom Selu na Plitvičkoj cesti.

Kako portal Cazin.net nezvanično saznaje, poginuo je mladi bihaćki umjetnik Anis Smajić, poznatiji pod umjetničkim imenom Anik Dub, umjetnik koji je obojio Bihać, odnosno oslikao ga maštovitim muralima.

Rođen je 12. juna 1993. godine u Bihaću, gdje je proveo djetinjstvo i završio osnovnu i srednju školu. Njegove afinitete prema umjetnosti već u osnovnoj školi primjećuje njegova nastavnica likovnog pa tako pod njenim rukovodstvom bilježi i prve uspjehe, a zatim upisuje srednju umjetničku školu 2008. godine te nastavlja sa usavršavanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 2012. godine pseudonimom “Anik Dub” stupa na Street Art scenu kroz grafite i tagove, a kasnije istoimeni pseudonim postaje ključni faktor za formiranje brenda.

Street Art umjetnost – pogotovo “3D art” stvara mu direktan kontakt sa publikom, što je ujedno pobudilo veliko interesovanje medija i njegova umjetnost izlazi iz sjene. Razni festivali, kampovi i izložbe doprinijeli su u formiranju kako ličnosti tako i “umjetničkog rukopisa”.

Pored klasičnih medija u srednjoj umjetničkoj školi sam kreće u istraživanja “drugih” materijala i s tim na poseban način prezentuje cjelokupan umjetnički rad. Pod terminom “drugih” ili moderniji medij razvija rad u tehnikama airbrush, tattooart, murali, dizajn, marketing, performans, portreti kasnije karikature…

Inspiracija mu je bio rodni grad i sugrađani koji su mu bili najveća podrška, što govori i podatak da preko 1.000 ljudi iz rodnog grada ima Anikovu majicu, sticker ili karikaturu.

Saobraćajna nesreća se dogodila u 11:35 sati, a sve okolnosti nesreće trebale bi se utvrditi očevidom koji se očekuje. Tegljač koji se sudario s automobilom ima zagrebačku registraciju, piše index.hr.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila