Početna Zdravlje Umjerenim vježbama tokom cijele godine izbjegnite prehlade i viroze

Umjerenim vježbama tokom cijele godine izbjegnite prehlade i viroze

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako ne želite i ove zime vježbati po stepenicama ili pokretnoj traci, ne morate, ali uz pravu odjeću i dobar plan i hladno vrijeme može biti povoljno i zabavno za vježbanje.

Savjetujte se s liječnikom

Stručnjaci tvrde da gotovo svi možemo sigurno vježbati po hladnoći, uključujući i osobe s astmom i srčanim problemima. Ipak, ukoliko imate kardivaskularnih problema, provjerite s liječnikom smijete li vježbati i pridržavajte se njegovih uputa.

Obucite se slojevito

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi koji aktivno vježbaju zimi rade jeste pretoplo oblačenje. Vježbanjem se zagrijavamo i znojimo, pa nam se često čini da je temperatura puno viša nego što zaista jest. U isto vrijeme, kada prestajemo s vježbanjem, tijelo se polako vraća na normalnu temperaturu i počinjemo osjećati hladnoću. Rješenje se krije u slojevitoj odjeći.

Zaštitite ruke i noge

Kada je vani hladno, krv se zadržava u središnjem dijelu tijela, a ruke i noge su izloženije hladnoći. Na vježbanje ponesite par tankih rukavica, a preko njih stavite par debljih. Također, važno je da ne zaboravite kapu ili traku za kosu.

Ne zaboravite UV zaštitu

I zimi možete izgoriti jednako kao i ljeti. Krema treba štititi i od UVA i od UVB zraka, a zaštitni faktor treba biti najmanje 15. Potrebna vam je i zaštitna UV krema za usne, a oči pokrijte sunčanim naočalama.

Pijte puno tečnosti

Vodu i sportska pića trebate piti prije, za vrijeme i nakon vježbanja, čak i ako niste žedni. Dehidracija napada i zimi jer se tijelo znoji neovisno o temperaturi.

Motivirajte se

Čak i kada je vani jako hladno, nema razloga da se prikujete za fotelju. Uz dovoljan oprez i malo volje vježbanje po hladnom vremenu može biti jednako ugodno i zabavno kao i ono ljeti.

ASHA prodaja vozila