Početna Prijedorski region ULICA SREĆE U SELU DONJA MARIĆKA

ULICA SREĆE U SELU DONJA MARIĆKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikoj ulici u selu Donja Marićka, može samo da se vidi prizor sreće i radosti. U ovoj ulici ima trenutno 18 djece od više bračnih parova, a još dvoje je na putu. Njihove pripreme za Vaskrs, kako oni kažu, mnogo su lakše, draže i veselije, jer ih je više.

“Bliži se Vaskrs, to je najveći hrišćanski praznik. Mi se radujemo, posebno djeca i pripremamo se za to. Svi se veselimo, kuvaju se i šaraju jaja za Vaskrs, pečemo prase i sve je nekako radosno”, kaže Miladin Rendić, otac petoro djece. Aleksa, Bojana i Danilo Rendić ističu da se mnogo raduju ovom velikom prazniku. Poste, šaraju jaja, a na Vaskrs se međusobno takmiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je skoro spremno za najveći hrišćanski praznik, a za glavne pripreme zadužena je majka Božana Rendić, koja kaže da se trudi da im ispuni sve želje, jer za djecu praznici su nešto posebno. “Pripremamo se za Vaskrs. Postimo, imamo pripremu šaranja jaja, na Crvenu subotu ih farbamo u crvenu boju, jer je to tradicija. Na Vaskrs ko uspije ide na uranak u crkvu i onda kad dođemo spremamo bogatu trpezu, takmičimo se u tucanju jaja, a pobjednik uvijek dobije neku nagradu”, kaže Božana i dodaje da svako od njih ima svoje želje za šaranje jaja, a i što se tiče torti i kolača sve su različiti ukusi, ali na kraju se sve dogovore i svi budu zadovoljni.

Oko pomoći zaduženi su i Mihajlo, Maša i Pavle Rendić koji pomažu tati i mami u svemu što je potrebno. Svako od njih spremio je svoje našarano jaje za Vaskrs. Zahtjevi djece su još uvijek prihvatljivi i mogu se ispuniti, bar što se tiče praznika. Najviše se oni međusobno pomažu i jedni sa drugima dogovaraju šta će ko spremiti. “Kako su još mali, sve se to može njima ispuniti. Obično oni sami traže trave koje oni hoće, crtaju neke cvjetiće, pišu svoja imena imena”, kaže Milojica Miodragović, otac četvoro djece, a za par dana stiže i peto, njegova podrška su kćerke Ana i Marija, a tu su i ostali.

Ništa od ovoga ne bi bilo ovako da nema sloge, ljubavi, poštovanja i sreće. Oni se međusobno pomažu i uvijek su tu jedni za druge. Njihova poruka je ta da je porodica najveća radost i da su djeca najveće bogatstvo.

V. Nišević/kozarski.com