Početna Svijet Ukrajinci vraćaju okupirane gradove

Ukrajinci vraćaju okupirane gradove

Iako je Institut za rat saopćio kako bi ukrajinske trupe mogle zauzeti strateški važan grad Kupjansk u regiji Harkov u roku od 72 sata, Ukrajinci su u grad ušli već danas.

Ove informacije potvrdili su ukrajinski novinari koji su objavili fotografije ukrajinskih vojnika koji se nalaze u gradu kao i ispred administrativnog centra. Na jednoj od fotografija, ruska zastava završila je na podu.

“Ukrajinske trupe već su u Kupjansku. Rusi u suštini nisu pružili otpor”, rekao je novinar Ilija Ponomarenko.

Ukrajinski napad na Kupjansk počeo je još u srijedu, a cjelokupni plan koji je smišljen u Kijevu pokazao se izuzetno efikasnim. Naime, ukrajinska vojska na jugu države počela je da “testira” rusku odbranu sjeverno od Hersona te su uspjeli da izvrše proboje u nekoliko pravaca.

Očekujui kontraofanzivu Ukrajinaca na jugu, Kremlj je prije nekoliko sedmica počeo premještati bataljone s istoka Ukrajine na jug države.

“Preraspoređivanje je ostavilo praznine u ruskim linijama u regiji Donbasa i oko Harkova. Sada Ukrajinci te praznine iskorištavaju”, navode analitičari.Kao što su ranije naglasili iz američkog Instituta za rat, gubitak Kupjanska za Ruse bi predstavljao prije svega logistički poraz.

“Gubitak Kupjanska i drugih pozadinskih područja na kritičnim kopnenim komunikacijskim linijama omest će ruske napore da podrže ofanzivne i odbrambene operacije, ali neće u potpunosti prekinuti ruske komunikacijske linije s Izjumom”, dodali su.

Informacije da se Rusi povlače iz Izjuma objavio je ukrajinski zvaničnik Petro Kuzik.

“Borci bataljona Sloboda prenose da su iz Izjuma Rusi pobjegli i da su ostavili opremu. Separatista više nema u centru grada. Odjekuju velike eksplozije”, napisao je.