Početna Svijet Ukrajina i SAD započinju vojne vježbe u Crnom moru, uprkos protivljenju Rusije

Ukrajina i SAD započinju vojne vježbe u Crnom moru, uprkos protivljenju Rusije

In this October 18, 2015 US Navy handout photo,The aircraft carrier USS Theodore Roosevelt (CVN 71) pulls alongside the Indian Deepak-class fleet tanker INS Shakti (A 57) during a replenishment-at-sea exercise as a part of Exercise Malabar 2015. Malabar is a continuing series of complex, high-end war fighting exercises conducted to advance multi-national maritime relationships and mutual security. AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / MCS CHAD M. TRUDEAU == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / MCS CHAD M. TRUDEAU "/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == (Photo by MCS CHAD M. TRUDEAU / US NAVY / AFP)

Sea Breeze 2021 slijedi nakon porasta tenzija između NATO-a i Moskve, koja je prošle sedmice rekla da je ispalila hice upozorenja blizu britanskog ratnog broda.

Ukrajina i SAD započet će vojne vježbe u Crnom moru i na jugu Ukrajine u koje će biti uključeno više od 30 zemalja, unatoč ruskim pozivima da se vježbe otkažu, prenosi Hina.

Sea Breeze 2021 slijedi nakon porasta tenzija između NATO-a i Moskve, koja je prošle sedmice rekla da je ispalila hice upozorenja blizu britanskog ratnog broda kako bi ga potjerala iz crnomorskih voda uz krimsku obalu.

Britanija je odbacila rusku verziju incidenta.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine te tvrdi da je ruski teritorij, no poluostrvo je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Ruska ambasada u Washingtonu prošle sedmice je pozvalo da se otkažu vježbe, a rusko ministarstvo obrane reklo je da će reagirati ako bude bilo potrebno štititi vlastitu nacionalnu sigurnost.

Vježbe će trajati dvije sedmice

Vježbe Sea Breeze 2021 trajat će dvije sedmice te će u njih biti uključeno 5000 vojnika iz NATO-a i drugih savezničkih zemalja te oko 30 brodova i 40 aviona. Sudjelovat će i američki raketni razarač USS Ross i američki marinci.

Ukrajina kaže da je glavni cilj steći iskustvo u zajedničkim akcijama tijekom multinacionalnih operacija održavanja mira i sigurnosnih operacija.

Odnosi između Kijeva i Moskve na vrlo su niskim razinama nakon što je Rusija zauzela Krim, kao i zbog ruske podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Tenzije su ponovno narasle ove godine kad je Rusija nagomilala vojsku na granicu s Ukrajinom, gdje se dio vojnika i dalje nalazi sa svojom opremom.

ASHA prodaja vozila