Početna BiH Ukoliko nuklearni otpad dođe na granicu sa BiH on tu ostaje u...

Ukoliko nuklearni otpad dođe na granicu sa BiH on tu ostaje u nasljeđe budućim generacijama

Hrvatski fond za Finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško organizovao je prošle sedmice posjetu novinara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine Nuklearnoj elektrani Krško. Iz Organizacije “Green Team” iz Bosanskog Novog ističu da zabrinjava jer se sa strane Bosne i Hercegovine ništa ne radi po ovom pitanju.

“Krajnje zabrinjavajuća je poruka da protivljenja iz BIH da radioaktivni i drugi opasni otpad dođe na granicu, uz samu rijeku Unu, u Hrvatskoj doživljavaju kao puke pozive na ‘unaprijeđenje projekta’. Ovo u jednu ruku govori o licemjerstvu donosioca odluka u Hrvatskoj koji ignorišu volju građana sa obe strane granice, a u drugu ruku o tom da BiH ne radi dovoljno dobro na zaštiti interesa preko 250 000 svojih građana”, rekao je za BUKU Mario Crnković iz Green i dodaje da dok Hrvatska organizuje novinarske obilaske nuklearne elektrane Krško, diplomatija BIH spava zimski san, bez naznaka kada bi se mogla probuditi.

“Uz to prostor za brigu ostavlja i namjera da bez precizno definisanih rokova, akcioni plan za pravnu odbranu BIH radi isti Pravni tim kom je trebalo više od godinu i po dana za izradu prvobitnog dokumenta. Ukoliko toliko sporo realizujemo uvodne aktivnosti, ostaje otvoreno pitanje koliko će vremena preostati za pripremu i podnošenje tužbe. Pominjane građanske tužbe su posljednja opcija, jer država sa svim svojim mehanizmima, mora uraditi svoj posao”, ističe Crnković.

Naš sagovornik kaže da ukoliko sagledamo aktuelna i prethodna dešavanja, nije realno očekivati da Hrvatska odustane od ideje da radioaktivne i druge opasne otpade smjesti na granicu, uz samu rijeku Unu.

“Vidljivo je to prije svega kroz to što je Trgovska gora politička odluka, vidljivo je i kroz ignorisanje kako BIH tako i građana, igrnosanje svih drugih alternativnih opcija, vidljivo je i kroz tokove novca uloženog u propagandno djelovanje, kroz novac pripremljen za lomljenje otpora građana Dvora, kao i kroz strateške planove postupanja”, rekao je Crnković.

Crnković kaže da su manipulacije na temu da li Hrvatska planira skladište ili odlagalište na Trgovskoj gori postale krajnje degutantne.